Redactia.ro
Home » Știri » Vremea se schimbă radical în România! Avertisment cu privire la ploi torențiale, vijelii și grindină

Vremea se schimbă radical în România! Avertisment cu privire la ploi torențiale, vijelii și grindină

Avertizare meteo ANM: Zece județe din România sub cod galben de vreme rea și vânt puternic

Vremea se schimbă radical în România! Avertisment cu privire la ploi torențiale, vijelii și grindină! Iată detaliile!

Vremea se schimbă radical în România

Vremea se reconfigurează radical în România, aducând schimbări spectaculoase după perioadele prelungite de caniculă și discomfort termic intens!

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a dezvăluit detalii cu privire la evoluția vremii în debutul toamnei. Aceasta explică că momentan, astăzi, cerul își afișează o față prietenoasă, însă discomfortul termic persistă cu precădere în regiunile sudice și estice ale Munteniei, precum și în majoritatea zonelor Moldovei. Atenționarea meteorologică de cod portocaliu a fost emisă pentru porțiuni din județul Constanța, acolo unde temperaturile ating cote alarmante, între 37 și 39 de grade Celsius. În zonele largi din sud, sud-est, nord-vest și centrul țării, termometrele arată deja între 34 și 36 de grade Celsius.

Răbufniri ale instabilității

În vestul și sud-vestul țării, schimbarea de temperatură indică deja prezența fenomenelor de instabilitate atmosferică. Intervalul termic se situează acum între 21 și 26 de grade Celsius. Aici, a fost emisă o atenționare meteorologică de cod galben, preconizând fenomene de instabilitate puternic accentuată. Se vor resimți rafale de vânt cu viteze între 55 și 65 km/h și se prognozează cantități de apă de 25-30 l/mp, local chiar peste 40 l/mp.

Avertizare continuă

Din ora 16:00 și până la 21:00 în această seară, șase județe din sud-vest și vestul țării sunt aflate sub atenționarea meteorologică de cod portocaliu. Aceasta este o măsură de precauție în fața așteptatelor cantități importante de apă, izolat chiar între 50 și 60 l/mp. De asemenea, rafalele de vânt vor atinge intensități mai mari, cu viteze cuprinse între 70 și 80 km/h.

Astfel, fenomenele de instabilitate vor păstra o prezență semnificativă astăzi, mai ales în jumătatea de vest a țării, urmând ca mâine să fie relevante în jumătatea vestică. Cu toate acestea, meteorologii prevăd o schimbare în acest tablou. Debutul toamnei ar trebui să se manifeste printr-o vreme predominant însorită și temperaturi care, pe întreg teritoriul țării, vor oscila între 24 și 31 de grade Celsius.

Iată avertizarea directorului ANM:

„Astăzi este o zi frumoasă, cu disconfort termic accentuat în partea de sud și est a Munteniei și în cea mai mare parte a Moldovei, dar și în partea continentală a județului Constanța, acolo unde vorbim de o atenționare meteorologică de cod portocaliu. Ne așteptăm la valori ale maximelor de 37…39 de grade. Consemnăm deja, pe areale extinse din partea de sud, sud-est dar și în nord-vest și centru ale țării, la această oră 34…36 de grade.

Deja în sud-vestul țării și în vestul țării, acolo unde și-au făcut apariția fenomenele de instabilitate, valorile sunt cuprinse între 21 și 26 de grade la acest moment, pentru că este în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben pentru acestea areale. Vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, rafale de 55-65 km/h și cantități de apă de 25-30 l/mp, izolat peste 40 l/mp.

Începând cu ora 16:00, până în această seară la ora 21:00, vorbim de șase județe din partea de sud-vest și vest a țării iar în continuare de la ora 21:00 până mâine, la ora 12:00, cinci județe din sud unde atenționarea meteorologică de cod portocaliu vizează cantități de apă importante, izolat peste 50-60 l/mp și rafale mai intense, cu viteze de 70-80 km/h.

Așadar, fenomenele de instabilitate astăzi vor fi de interes în special în jumătatea de vest a țării, mâine în jumătatea vestică, după care debutul toamnei să fie unul cu vreme predominant frumoasă și temperaturi care, la scara întregii țări, să se situeze între 24 până la 31 de grade”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN. 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: