Redactia.ro
Home » Știri » William, Harry sau Andrew pot acționa în locul regelui dacă acesta este bolnav sau plecat peste hotare. Iată linia de succesiune la tron FOTO

William, Harry sau Andrew pot acționa în locul regelui dacă acesta este bolnav sau plecat peste hotare. Iată linia de succesiune la tron FOTO

GALERIE FOTO (2)

Prințul William, Ducele de Sussex și York pot acționa în locul regelui Charles al III-lea dacă acesta este bolnav sau plecat peste hotare, dar prințesa regală Anne este lăsată pe dinafară din cauza regulilor de succesiune. Iată toate detaliile!

William, Harry sau Andrew pot acționa în locul regelui dacă acesta este bolnav sau plecat peste hotare

William, Harry sau Andrew vor putea interveni în locul regelui și va putea îndeplini îndatoriri regale, la nevoie, datorită unei legi care ar necesita intervenția parlamentară pentru a fi modificată.

Rolul de consilier de stat este acordat automat celor patru membri ai familiei regale care urmează în linia de succesiune și care au peste 21 de ani, pe lângă soția monarhului.

Ca atare, cele cinci persoane care au autoritatea de a-l reprezenta pe Regele Charles al III-lea sunt regina consoartă Camilla, prinții William, Harry, Andrew și fiica sa cea mare, prințesa Beatrice.

Criticii au atacat numirea fratelui regelui, care s-a retras din funcțiile regale în 2020 pe fondul unor acuzații de abuz sexual pe care le neagă cu tărie, dar această însărcinare nu a fost alegerea regelui Charles.

Regele este obligat de Regency Act 1937 în ceea ce privește numirea consilierilor săi de stat și doar parlamentul are puterea de a schimba legislația.

Includerea lui Andrew și omiterea prințesei Anne  care a fost desemnată anul trecut drept „cea mai muncitoare din Familia Regală” pentru că a avut 387 de angajamente oficiale în acel an a stârnit o dezbatere cu privire la faptul dacă regulile ar trebui schimbate pentru ca prințesa regală să poată acționa ca unul dintre consilieri.

Anne nu a fost eligibilă pentru un post de consilier de stat din cauza unei reguli cunoscute sub numele de primogenitură regală masculină, care oferă femeilor din familia regală mai puține drepturi de succesiune.

În timpul domniei, Regina Elisabeta a II-a a anulat această regulă în 2013, în temeiul Legii privind succesiunea la Coroană, care a acordat femeilor drepturi de succesiune egale cu cele ale bărbaților, dar nu a fost pusă în aplicare retroactiv. Ca atare, prințesa Anne este de fapt a 16-a în linia de succesiune la tron.

Linia de succesiune la tron Sursa foto: dailymail.co.uk

Expertul regal Richard Fitzwilliams a declarat pentru i că acum ar fi momentul perfect pentru a avea o „regândire radicală” în parlament cu privire la modul în care sunt aleși consilierii de stat.

„Ceea ce este nevoie este o regândire radicală, în opinia mea, ceea ce aveți nevoie este cineva precum Prințesa Regală sau Contele și Contesa de Wessex”, a spus el.

„M-aș fi gândit că aceasta este o soluție mai practică pentru că sunt toți membri ai familiei regale de rang înalt care lucrează și nu există niciun fel de controverse în legătură cu ei. M-aș fi gândit că, în perioada următoare, aceasta este o oportunitate de a evalua de fapt modul în care sunt aleși consilierii de stat”, a adăugat el.

Prințul William este cel căruia i s-ar putea cere să îndeplinească astfel de atribuții

De asemenea, titlul nu înseamnă neapărat că prințul Andrew  sau prințul Harry vor fi chemați vreodată să acționeze în numele regelui.
În calitate de Consilieri de Stat, cei cinci membri aleși ai familiei regale pot îndeplini majoritatea îndatoririlor oficiale ale monarhului, dar există decizii cheie pe care nu le pot lua.

Ei nu au voie să se ocupe de chestiuni legate de Commonwealth, să numească un prim-ministru sau să dizolve parlamentul cu excepția cazului în care primesc ordine exprese de la rege.

George al VI-lea a stabilit limitele rolului prin Actul de Regență din 1937, după ce a accesat tronul în 1936.

Prințul William este cel căruia i s-ar putea cere să îndeplinească astfel de atribuții în calitate de moștenitor al tronului.

Ultima dată când li s-a cerut consilierilor de stat să îl reprezinte pe monarh a fost în mai 2022, la deschiderea oficială a Parlamentului.

Acolo, prințul Charles de atunci și fiul său William au reprezentat-o pe regină pentru a citi tradiționalul Discurs al Reginei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: