Redactia.ro
Home » Știri » Zece superstiții pentru Vinerea Mare. Ce fac, mai exact, ortodocșiii, în această zi importantă a Paștelui

Zece superstiții pentru Vinerea Mare. Ce fac, mai exact, ortodocșiii, în această zi importantă a Paștelui

superstiții pentru Vinerea Mare

Vinerea Patimilor este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, fiind o zi neagră pentru creștinătate. Iată ce nu trebuie să facem în această zi, sub nicio formă.

Ce este interzis să facem în Vinerea Patimilor 2021

Vinerea Mare este o zi de doliu pentru creștini, aceasta fiind ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tocmai de aceea, se mai cheamă și vinerea neagră, pentru trebuie să ținem post negru, adică nu trebuie să mâncăm dar nici să bem nimic toată ziua. Ne este permis, dacă simțim că nu mai putem ține postul, să mâncăm o bucățică de anafură și să bem trei guri de aghiazmă, dar nimic altceva.

În Vinerea Mare sau Vinerea seacă nu trebuie să  mâncăm urzici și nici să bem sau să folosim mâncare oțetul pentru că în această zi Iisuse Hristos a fost bătut cu urzici și buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet atunci când acesta a cerut să bea apă.

Încă de dimineață credincioșii vin la biserică cu flori pentru Iisus Hristos și pentru a trece de trei ori pe sub masa cu sfântul Epitaf care se scoate în Vinerea Mare din altar. Acestea simbolizează mormântul Mântuitorului.

Ce fac ortodocșii în Vinerea Mare a Paștelui 2021

În Vinerea Mare nu trebuie să facem nici un fel de muncă gospodărească în grădină și mai ales să mergem pe câmp să semănăm sau orice altceva. Motivul pentru care această zi de vineri se numește Vinerea Seacă este pentru că nimic plantat sau semănat nu va rodi în această zi.

În această zi nu se sacrifică nici păsări și nici animale, așa că dacă vrem să avem bucate pe masa de Paște trebuie să facem acest lucru din timp. În Vinerea Mare este interzis spălatul, nu se coase și nu se face curățenie.

În această zi nu trebuie să mergem la frizer și cei superstițioși evită să se tundă pentru că se spune că le va murit cineva din familie . În alte zone oamenii cred că dacă se tund în Vinerea Mare ei vor fi feriți de boli.

O datină străveche pentru Vinerea Mare este cea scăldatului, care spune că cele care se scufundă în apă rece de trei ori va fi sănătos pe port tot parcursul anului. În Vinerea Mare nu se coc cozonaci, pâine sau orice altceva de teamă să nu arde mâinile maicii Domnului. Nu se coase, nu se spală și nu umplu borș în această zi pentru că în el să nu se scade necuratul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: