Redactia.ro
Home » Știri » Zi decisivă pentru Traian Băsescu. Judecătorii stabilesc dacă a colaborat cu Securitatea

Zi decisivă pentru Traian Băsescu. Judecătorii stabilesc dacă a colaborat cu Securitatea

traian băsescu

Magistrații Curții de Apel Bucureşti vor stabili vineri dacă a existat sau nu o colaborare între Traian Băsescu și Securitatea.

Acțiunea împotriva fostului președinte a fost deschisă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități (CNSAS). La ultimul termen din dosar, din 5 septembrie, Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securități.

„Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea.

Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, așa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu”. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov.”, a spus Traian Băsescu în faţa instanţei.

Tăriceanu, atac la baionetă la Băsescu: „A trădat și a distrus tot ce a atins în viața lui”

Băsescu a spus că numele Petrov este doar pe acele două note. Totodată, fostul preşedinte a mai subliniat că se întâlnea şi cu tinerii străini în timpul studenţiei.

Fostul şef al statului a afirmat că era obligat să răspundă la întrebările pe care i le adresa ofiţerul. Băsescu a mai explicat că nu putea să mintă atunci când era întrebat de diferite incidente petrecute cu colegii.

„Depinde ce valori avea onoarea la vremea aia. Venind întrebările la un an sau doi distanţă de anul I, mi-a tras un semnal de alarmă că ştia ceva. Mai ales că nu ne-am ferit (de intalnirile cu studentii străini, n.r.). Nu-l puteam minţi.

Nu am avut nicio reţinere în a ne distra, eram tineri. La un apel, nu am raportat că nu au venit în unitate trei colegi. Ghinionul a făcut ca ăştia să vină în cursul nopţii. Au sărit gardul – primii doi au plecat şi al treilea a căzut în cap.

A fost ger foarte mare, norocul lui a fost că s-a întamplat cu 20 de minute înainte de schimbul de gardă. Noroc că l-a găsit schimbul de gardă şi l-a dus la infirmierie. Am fost arestat 7 zile pentru că nu am raportat întarzierea de invoire”, a mai spus Băsescu.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

În acţiunea depusă la Curtea de Apel București de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului, potrivit Mediafax. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: