Redactia.ro
Home » Stil de viață » Zi liberă pentru români de Paștele catolic în 2024. Când începe minivacanța

Zi liberă pentru români de Paștele catolic în 2024. Când începe minivacanța

Zile libere pentru români de Paște.

În anul 2024, sărbătorile pascale vor aduce o serie de schimbări în ceea ce privește zilele libere pentru salariații din România, în special pentru cei care aparțin cultului catolic. Datorită diferenței mari de timp între Paștele Catolic și cel Ortodox, salariații vor beneficia de zile libere repartizate diferit, conform prevederilor Codului Muncii din România.

Paștele Catolic va fi sărbătorit pe data de 31 martie 2024, ceea ce înseamnă că Vinerea Mare (29 martie) și prima și a doua zi de Paște (31 martie și 1 aprilie) vor fi zile în care salariații catolici vor avea liber. Aceasta vine în urma reglementărilor Codului Muncii, care asigură două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale. Astfel, salariații catolici vor beneficia de un weekend prelungit, de vineri până luni, pentru a-și sărbători Paștele în liniște și armonie.

Vacanță pentru Paștele ortodox în 2024

Pe de altă parte, Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai 2024, stabilindu-se astfel o diferență considerabilă față de data sărbătoririi Paștelui Catolic. Conform Codului Muncii, salariații ortodocși vor avea liber pe 3, 5 și 6 mai, respectiv Vinerea Mare și primele două zile de Paște.

Este important de menționat că Codul Muncii prevede, de asemenea, că salariații care aparțin unui cult religios legal, altele decât cele creștine, beneficiază de aceleași drepturi în ceea ce privește zilele libere pentru sărbătorile lor religioase.

În contextul educațional, Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că elevii de religie catolică vor avea o vacanță între 29 martie și 2 aprilie, perioadă în care nu vor fi obligați să participe la cursuri. Această decizie vine în sprijinul elevilor și profesorilor care doresc să sărbătorească Paștele Catolic conform tradițiilor lor.

„Am trimis chiar astăzi o informare către inspectoratele şcolare judeţene în care evocăm obligaţiile legale conform contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Practic, spunem că la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar să fie realizată o analiză a numărului de angajaţi care ar putea beneficia de acest drept, de zile libere, şi anume vinerea mare, prima, a doua şi a treia zi de Paşti. Practic, în funcţie de ponderea cadrelor didactice, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ poate decide suspendarea cursurilor pentru aceste zile, pe care le-am amintit, şi stabilirea modalităţilor de recuperare cu aplicarea prevederilor articolului 9 alineatul 4, literele B şi C din regulamentul cadrului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi/sau reorganizarea programului şcolar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi”, a declarat Deca, luni, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

Pentru angajații din sistemul bugetar, Guvernul are dreptul să stabilească zile libere suplimentare, făcând astfel punți între zilele de sărbătoare și weekenduri. În cazul unităților sanitare și de alimentație publică, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru a asigura continuitatea serviciilor esențiale.

„De asemenea, elevii care aparţin unui cult religios legal altul decât cel ortodox, pentru care Paştele se celebrează în data de 31 martie, nu au obligaţia participării la cursuri în perioada 29 martie -2 aprilie, fiindu-le motivate la cerere absenţele înregistrate. Am trimis deja această informare şi fiecare Consiliu de Administraţie deja discută şi decide în funcţie de ponderea cadrelor didactice şi de numărul elevilor care se încadrează în aceste prevederi”, a explicat ministrul Educaţiei.

Când va pica Paștele în următorii ani

Paşte Ortodox 2024 – 5 mai;
Paşte Ortodox 2025 – 20 aprilie;
Paşte Ortodox 2026 – 12 aprilie;
Paşte Ortodox 2027 – 2 mai;
Paşte Ortodox 2028 – 16 aprilie;
Paşte Ortodox 2029 – 8 aprilie;
Paşte Ortodox 2030 – 28 aprilie.

Când pică Paştele Catolic în următorii ani:

Paște Catolic 2024 – 31 martie
Paște Catolic 2025 – 20 aprilie
Paște Catolic 2026 – 5 aprilie
Paște Catolic 2027 – 28 martie
Paște Catolic 2028 – 16 aprilie
Paște Catolic 2029 – 1 aprilie
Paște Catolic 2030 – 21 aprilie

Este de reținut că Codul Muncii asigură compensarea muncii efectuate în zilele de sărbătoare, prin zile libere compensatorii sau prin spor la salariu, garantând astfel drepturile lucrătorilor de a sărbători conform tradițiilor cultului din care fac parte, fără a fi dezavantajați la locul de muncă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: