Redactia.ro
Home » Știri » 102 ani de la Marea Unire din 1918. Cui se datorează

102 ani de la Marea Unire din 1918. Cui se datorează

1 Decembrie 2020 marchează 102 ani de la Marea Unire din 1918. 102 ani de când sărbătorim Ziua Națională a României și aducem omagii celor care s-au luptat pentru întregirea neamului. În acest an, afectat de pandemie, totul a fost sărbătorit altfel și prea puțin. O ceremonie scurtă, de jumătate de oră și fără paradă militară a fost momentul dedicat zilei de 1 Decembrie 1918, când s-au unit: Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României. Pe atunci, țara era monarhie și condusă de regi.

102 ani de la Marea Unire. Cine a contribuit

Într-un an marcat de pandemie, se împlinesc 102 ani de la Marea Unire din 1918. Un moment istoric care de 1 Decembrie 2020 a fost sărbătorit cu o ceremonie de jumătate de oră, la Arcul de Triumf și fără paradă militară, din cauza crizei epidemiologice. Cine a contribuit, însă, la realizarea Marii Uniri pentru ca în fiecare an, de 1 Decembrie să ne bucurăm de Ziua Națională?

În anul 1918, de 1 Decembrie, a avut loc Marea Unire, la Alba Iulia. Atunci s-a format România Mare, compusă din: Basarabia, Bucovina ,Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României. România era condusă atunci de regele Ferdinand I și Regina Maria.

1 DECEMBRIE 1918, MAREA UNIRE de la Alba Iulia - Hunedoara Libera

Scopul realizării Marii Uniri a fost intrarea în Primul Război Mondial (1914-1918)  de partea Antantei. Ea a fost favorizată de factori istorici precum:

  • acțiunea politică decisivă a elitelor din Regatul României și din Austro-Ungaria în conjunctura favorabilă de la sfârșitul Primului Război Mondial,
  • prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Rus,
  • afirmarea principiului autodeterminării și al celui al naționalităților pe plan internațional, în contextul prezenței pe scară largă a sentimentului național în rândul populației românești.

Regele Ferdinand I a fost unul dintre cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri di 1918. El a achiesat împroprietărirea țăranilor români și a introdus votul universal. Totodată, regele Ferdinand I a refuzat promulgarea Păcii de la Buftea, fapt care a dus la participarea României pe picior de egalitate cu statele victorioase la tratativele de pace de după Primul Război Mondial.

Romania Color - Ferdinand I, Regele tuturor românilor

Regina Maria îngrijea răniții de pe front și bolnavii de gripă spaniolă

Regina Maria a avut, de asemenea, o contribuție majoră. Ea i-a îngrijit pe răniții din Primul Război Mondial și era mereu prezentă în focare de epidemie, mai ales că pe atunci România se confrunta cu gripa spaniolă. Regina Maria, patroană pe atunci a Crucii Roșii din România la acel moment, le-a trimis românilor următorul mesaj: “Crucea Roșie, speranța tuturor în timp de pace și război, trebuie să dăinuie. Haideți să o sprijinim toți, copii și adulți, s-o sprijinim cu smerenie, entuziasm și iubire perfectă”, spunea regina. Peste 150.000 de răniți au fost îngrijiți în timpul Primului Război Mondial.

Femei in razboi: Regina Maria. Eroinele Crucii Roşii - RFI

Și cu toate că exista și în 1918 ca și în 2020, pandemie, Regina Maria le permitea soldaților să o atingă și să îi sărute mâinile, pentru a le arăta că le este aproape. Regina Maria a călătorit la Paris și a negociat cu personalitățile politice occidentale pentru recunoașterea Unirii din 1918.

Din însemnările Reginei Maria pe front” de Daniela Șontică – Revista Culturală Leviathan

Și liderul liberal Ionel Brătianu a avut o contribuție în realizarea Marii Uniri din 1918. Pe parcursul anilor, recunoașterea României Mari a solicitat eforturi diplomatice. Uniunea Sovietică refuza să o recunoască.  El i-a convins pe aliații din Primul Război Mondial asupra  revendicărilor teritoriale ale Regatului Român.

Ion I.C. Brătianu : Europa FM

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: