Redactia.ro
Home » Știri » 15.000 de militari străini, veniți în România! Vor lua parte la un exercițiu NATO

15.000 de militari străini, veniți în România! Vor lua parte la un exercițiu NATO

În România a început, luni, 10 mai, cel mai mare exercițiu NATO din ultimii 25 de ani. 15 mii de militari, din 17 state membre ale NATO, vor face antrenamente până la sfârșitul lunii, pe uscat, în aer și-n apă. Totul are loc la câteva săptămâni după ce președintele rus, Vladimir Putin a dislocat la granița cu Ucraina 150.000 de militari.

15.000 de militari străini, veniți în România! Vor lua parte la un exercițiu NATO

Primul exercițiu militar a avut loc, luni, la  Baza Aeriană Boboc din Buzău Peste 1.000 militari NATO s-au parașutat, exerciții asemănătoare de acest fel având loc și malul Mării Negre. Militarii sunt de origine română, americană germană, olandeză și poloneză. Cu toții au sărit de la o înălțime de 400 de metri, relatează Digi24.

”Toți miltiarii au ajuns la sol fără probleme, urmează să intre în următoarea etapă a exercițiului, partea de asalt a obietivului, în situație tactică, militarii sunt echipați cu containere, tot echipamentul și toată muniția pregatită pentru trei zile de luptă”, a transmis lt. col. George Miron, comandant batalion 495 parașutiști.

”O experiență incredibilă, am avut aliați din cinci națiuni diferite, români, germani, olandezi, polonezi, și noi. Am sărit, a fost o zi frumoasă, a fost ceva extraordinar și o oportunitate pentu noi”, a spus col. Gil Fercuson, US Army.

Marți are loc al doilea exercițiu militar cu trageri reale la Centrul de Luptă din Smârdan, județul Galați. Nu doar militari străni și români au sosit în țară, ci și zeci de aeronave. De exemplu, SUA au venit cu elicoptere de atac și de transport.

Klaus Iohannis, întrevedere online cu Joe Biden. Iohannis i-a cerut o creștere a prezenței militare a NATO în România

Luni, 10 mai, a avut loc summit-ul B9, unde a luat parte prin videoconferință, și președintele SUA, Joe Biden. La finalul evenimentului, Iohannis a transmis că a pledat inclusiv pentru creșterea prezenței militare a NATO în Româna și în sudul Flancului Estic.

biden iohannis

„Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu Președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic.Mă bucur că Președintele Biden s-a referit în intervenția sa la importanța unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic.De asemenea, împărtășesc ce a spus Președintele Biden legat de necesitatea întăririi cooperării transatlantice: Parteneriatul transatlantic acoperă Europa și se întinde nu doar peste Ocean, ci merge până la Marea Baltică și Marea Neagră, acesta fiind cheia de boltă a tot ceea ce am realizat în secolul XX și până acum”, a spus președintele Klaus Iohannis.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: