Redactia.ro
Home » Știri » 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Ce legătură avea marele poet al României cu Papa Ioan Paul al II-lea

171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Ce legătură avea marele poet al României cu Papa Ioan Paul al II-lea

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu este sărbătorit în țara noastră pe ziua de 15 ianuarie, în fiecare an, aceasta fiind și Ziua Națională a Culturii. Puțini știu acest lucru, însă Mihai Eminescu are o legătură cu înșuși Papa Ioan Paul al II-lea.

Se împlinesc 171 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a fost unul dintre cei mai mari poeți români, iar faima sa nu a rămas doar în granițele țării noastre, ci ea a depășit-o. Despre el se spune că s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind cel de-al șaptelea copil al familiei sale. Totuși, această dată a fost contestată de unii, pentru că nu există o documentare clară care să arate că poetul s-a născut, într-adevăr, atunci.

Prima sa poezie apare în 1866, după ce moare profesorul și mentorul său, Aron Pumnul, iar atunci a început să fie remarcat pentru talentul său de a scrie. În „Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti” apar toate poeziile dedicate profesorului decedat.

El debutează cu poezia „De-aș avea”, iar Iosif Vulcan este cel care îi schimbă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, pentru că i se părea că primul nu sună destul de românesc.

Succesul a venit rapid pentru Eminescu, care era apreciat de toți ceilalți scriitori, însă nu neapărat și de public, căci abia după moartea lui el a devenit cu adevărat faimos și s-au cunoscut toate detaliile vieții sale.

Ce legătură are Mii Eminescu cu Papa Ioan Paul al II-lea

Posteritatea a ajuns să aprecieze munca lui Mihai Eminescu la adevărata sa valoare după ce acesta s-a stins din viață. Unul dintre cei care l-a apreciat pe Mihai Eminescu a fost însuși Papa Ioan Paul al II-lea. Iată ce legătură este între cei doi.

În anul 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a venit în România, el a rostit la Roma, în Piața Sfântului Petru, o poezie scrisă de Mihai Eminescu. Este vorba despre poemul ”Rugăciune”.

Redăm poezia mai jos:

Rugăciune

de Mihai Eminescu

Crăiasă alegându-te

Îngenunchem rugându-te,

Înalţă-ne, ne mântuie

Din valul ce ne bântuie:

Fii scut de întărire

Şi zid de mântuire,

Privirea-ţi adorată

Asupră-ne coboară,

O, maică prea curată,

Şi pururea fecioară,

Marie!

Noi, ce din milă sfântului

Umbră facem pământului,

Rugămu-ne-ndurărilor,

Luceafărului mărilor;

Ascultă-a noastre plângeri,

Regină peste îngeri,

Din neguri te arată,

Lumină dulce clară,

O, maică prea curată

Şi pururea fecioară,

Marie!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: