Redactia.ro
Home » Stil de viață » Top 4 mituri și adevăruri despre alimentele congelate

Top 4 mituri și adevăruri despre alimentele congelate

Conform celor mai noi statistici, în urma pandemiei de COVID-19, vânzările de alimente congelate au crescut cu 78,8% față de anul trecut. Acest lucru se datorează faptului că multe familii au optat pentru disponibilitatea și convenabilitatea produselor de acest tip.

Așadar, se pune întrebarea dacă alimentele congelate sunt la fel de nutritive precum cele proaspete. Răspunsul este că ambele sunt sănătoase. Cunoașterea informațiilor nutriționale este una dintre metodele cele mai bune de a ști cu exactitate.

Se găsesc pe ambalaje și vă permit să comparați diferite produse pentru a putea alege alimente nutritive potrivite. Țineți cont de factori precum caloriile, grăsimile, proteinele și conținutul de zahăr.

Iată 4 dintre miturile și adevărurile despre alimente congelate:

1) Proaspăt e mai bun decât congelat

Este lesne de înțeles că produsele congelate au o durată de viață mai lungă decât cele proaspete. Însă, ceea ce vine ca un șoc pentru unii este că alimentele ținute în congelator au chiar și o valoare nutrițională mai mare. De ce? Pentru că expunerea la aer, lumină și apă în magazin poate să ducă la pierderea anumitor vitamine din produsul proaspăt.

2) Alimentele congelate expiră

Dat fiind faptul că majoritatea congelatoarelor de acasă nu ating temperature foarte joase, alimentele vor rezista cca 6-9 luni. În schimb, conform FoodSafety.gov, „alimentele păstrate în permanență la -18°C au o perioadă de valabilitate nelimitată. Prin depozitarea alimentelor în ambalaje etanșe sau vidate și sigilate, se elimină aerul din punga frigorifică astfel încât alimentele își păstrează calitatea.”

3) Nu este bine să se recongeleze produselor congelate

Știm cu toții că nu este indicată recongelarea unui produs. Însă, dacă decongelarea a avut loc în frigider, carnea poate fi pusă la loc. Trebuie menționat faptul că recongelarea poate compromite textura și aroma alimentelor. În schimb, decongelarea alimentelor la temperatura camerei nu este deloc recomandată. Permite multiplicarea rapidă a bacteriilor și poate conduce la toxiinfecții alimentare.

4) Toate alimentele congelate au conținut ridicat de sodiu

La cererea consumatorilor, mai mulți producători alimentari încearcă să scadă cantitatea de sodiu din produse. Recomandat este să citiți cu atenție eticheta alimentelor înainte de a le cumpăra. Când alegeți legume congelate, urmăriți să nu conțină adaos de sare sau sosuri sărate.

Etichete: