Redactia.ro
Home » Sport » 7 mai 1986! 34 de ani de la cea mai mare performanță a unei echipe din România

7 mai 1986! 34 de ani de la cea mai mare performanță a unei echipe din România

7 mai 1986

7 mai 1986! Este data care va rămâne în istoria fotbalului românesc. Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni, după ce o învingea în finală pe FC Barcelona (2-0).

Echipa din Ghencea antrenată de Emeric Ienei, a fost prima din Europa de Est care a cucerit cel mai râvnit trofeu.

„Le-am spus fotbaliștilor mei de la început:<Și voi sunteți buni, nu doar adversarul! Chiar dacă veți pierde, jucați măcar la 95% din capacitatea voastră, iar eu voi avea puterea să vă felicit!>”, declara Emeric Ienei, pentru GSP.

În 1985 Steaua a jucat în primul tur al Cupei Campionilor Europeni. Adversara a fost Vejle (Danemarca). Am putea spune că au avut noroc evitând adversari mult mai dificili precum Ajax, Juventus sau Bayern Munchen. În Danemarca meciul s-a terminat la egalitate (1-1). În retur steliștii și-au zdrobit adversara. Victor Piţur, Gabi Balint, Ladislau Boloni și Tudorel Stoica au înscris, în timp ce oaspeții au dat un gol.

7 mai 1986! Drumul până în finală!

Următoarea adversară a fost Honved Budapesta. Pe 23 octombrie 1985, Steaua pierdea în Ungaria cu 0-1. Campioana României și-a luat revanșa în retur când a câștigat cu 4-1. Steaua a trecut de sferturile de finală, după un gol marcat de Victor Piţurcă în poarta celor de la Kuusysi Lahti (Finlanda). În semifinalele competiției echipa antrenată de Emeric Ienei a dat piept cu Anderlecht. Belgienii erau clar favoriți. Au câștigat pe teren propriu, dar au pierdut (1-3) meciul jucat în Ghencea. Victor Piţurcă a marcat două goluri, Gabi Balint unul, iar Steaua s-a calificat în finala Cupei Campionilor.

Ziua în care Steaua a scris istorie

„În finală, Barcelona credea că se află la un nivel superior nouă”, spunea Helmut Duckadam, eroul de la Sevilla, pentru Digi Sport.

Pe stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan” s-au adunat 70.000 de spectatori. După 120 de minute, Barcelona și Steaua erau la egalitate 0-0, iar meciul urma să se decidă după loviturile de departajare. Ienei și-a întrebat elevii cine dorește să execute. Singurii “curajoși” au fost Marius Lăcătuş şi Gabi Balint. Totuși primul care a bătut a fost Majearu, dar a ratat. Nici Boloni nu a avut noroc. Primul român care a înscris în poarta lui Urruti a fost Marius Lăcătuș, urmat de Balint. Helmuth Duckadam a fost cel care a făcut ca totul să fie posibil. “Eroul de la Sevilla” așa cum a fost supranumit a apărat toate cele patru lovituri ale catalanilor.

“Prima lovitură a lor a fost cea mai dificilă de parat, a lui Alexanko, dar am ghicit colțul. Evident, a fost o chestiune de noroc. Dacă salvezi primul penalty, atunci al doilea este mai ușor. Al doilea fotbalist al Barcelonei a crezut că voi sări în stânga, pentru că prima oară am sărit în dreapta. Al treilea a fost cel mai ușor. Am crezut că va merge la stânga pentru că eu am sărit în dreapta în primele dăți. Pe al patrulea l-am păcălit, el nu știa ce să facă. M-am prefăcut că sar în stânga, apoi la dreapta și într-un final am sărit în stânga. Nu aveam absolut nici o idee cum să sărbătorim. A fost un șoc total pentru noi. Am luat cupa, ne-am întors la hotel”, a povestea Duckadam, pentru FourFourTwo.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: