Redactia.ro
Home » Știri » Aeronava folosită de Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la licitație! Care este prețul de pornire

Aeronava folosită de Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la licitație! Care este prețul de pornire

GALERIE FOTO (2) Aeronava folosită de Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la licitație! Care este prețul de pornire

Aeronava fostului președinte comunist, Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație pe 27 mai. Prețul de pornire este similar prețurilor de vânzare pentru locuințele cu o cameră din București.

Aeronava folosită de Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la licitație! Care este prețul de pornire

Avionul „Super One-Eleven”, folosit de Ceauşescu a fost construit în 1982. Tot în acest an, mai exact în toamnă, a fost inaugurat primul zbor oficial pe aeroportul Băneasa, în fața întregii conduceri a statului român. Aceasta a fost folosit pentru zborurile oficiale timp de 4 ani și a fost exploatat ani buni, chiar şi în zone de zbor dificile. Odată cu acesta, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate în țara noastră la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

De-a lungul istoriei aviației mondiale, există foarte puține tipuri de aeronavă care să aibă cifra zero în dreptul accidentelor mortale, însă aparatele construite la comanda lui Nicolae Ceaușescu se numără printre acestea. Niciunul dintre aparatele lui Ceaușescu nu s-a prăbuşit şi niciun pasager nu a murit la bord.

Aeronava folosită de Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la licitație! Care este prețul de pornire

Alături de modelul „Super One-Eleven” ce a aparținut lui Nicolae Ceaușescu este scos la licitație și avionul prezidențial „Negrești”, folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989.

Având în vedere raritatea extremă a acestor modele și însemnătatea modelului pentru istoria tehnică a României, cele doua avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur.
Ambele avioane vor fi scoase la licitație pe data de 27 mai, prețul de început fiind de 25.000 euro. Acestea pot fi văzute fizic pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

Nicolae Ceaușescu avea o colecție impresionantă de filme

Înainte de 1989, cu greu puteai vedea un film. La televizor programul era de doar două ore pe zi, iar în cinematografe rar mai ajungeau filme faimoase. Erau puțini cei care puteau face rost de casete video cu filme din Europa de Vest sau de la Hollywood. În plus un video costa o sumă considerabilă.

Este poate greu de crezut pentru unii, dar se pare că fostul dictator, Nicolae Ceaușescu era un adevărat cinefil. Ștefan Chiriac, un angajat al Studiourilor Buftea a declarat că a găsit colecția de filme care i-a aparținut lui Ceaușescu. Spre surprinderea tuturor aceasta avea o colecție impresionantă de videocasete cu filme occidentale. Printre acestea erau filme celebre precum „Taxi Driver“,„Toți oamenii președintelui“, „Mad Max“, „Ben-Hur“, James Bond, pelicule franțuzești cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo dar și filme pentru adulți. Fostul dictator urmărea peliculele în sala de proiecție a locuinței sale din Bulevardul Primăverii.

”Imediat după Revoluţie, aparatura și casetele din colecția lui Ceaușescu au fost transferate în magaziile studiourilor cinematografice de stat și au rămas într-un subsol. Timp de 30 de ani, nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. Noi am descoperit un volum uriaș de casete, pitite prin cotloane. N-am aruncat nimic. Pentru a putea viziona această «comoară» a trebuit să investesc o sumă deloc de neglijat în aparatură, pentru că n-am găsit doar VHS-uri, ci și formate mai puțin folosite, cum ar fi U-matic. Am găsit un player funcțional în Germania – are 25 de kilograme. Am mai luat și un Betamax, tot din aceeași perioadă, care m-a uimit prin claritatea cu care redă casete vechi de 40 de ani“, a declarat Ștefan Chiriac, pentru adevărul.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: