Redactia.ro
Home » Știri » Afacerea cu afine îți poate aduce zeci de mii de euro. Ce spun producătorii

Afacerea cu afine îți poate aduce zeci de mii de euro. Ce spun producătorii

onomice » Afacerea cu care producătorii români au dat lovitura. Un singur hectar cultivat aduce câştiguri de peste 20.000 de euro VideoAfacerea cu care producătorii români au dat lovitura. Un singur hectar cultivat aduce câştiguri de peste 20.000 de euro

Un tip de afacere care îți poate aduce zeci de mii de euro pe an. Mai exact, este vorba despre o cultură de nișă, cea de afine, despre care micii fermieri se declară mai mult decât mulțumiți. Iată ce profit fac, de exemplu.

Un hectar de afine cultivat poate aduce zeci de mii de euro pe an

Cultivarea afinului reprezintă una dintre cele mai bune investiții agricole pe suprafețe mici. Cererea mare de pe piață, printre altele, face ca afinele să aducă micilor fermieri un profit de 20.000 de euro pe an. De pildă, în județul Mureş, pepiniera din Voivodeni, o persoană adună în această perioadă undeva la 35-40 de kg pe zi, a relatat Observator.

Este recomandat ca plantarea afinului se face toamna, în lunile octombrie, noiembrie, iar în zonele mai secetoase, primăvara devreme, sau în martie, aprilie, în zonele mai umede. Totodată, afinul are nevoie de sol acid și foarte acid.

Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic: „Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, conform Observator.

Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș: „Ele sunt comercializate pe piaţa internă, la magazine din Reghin şi Tg. Mureş. Şi sunt la preţuri de 17 lei momentan, undeva între 15 și 20 de lei. Am încercat să creăm o alternativă la afinele de pădure”, arată sursa menționată mai sus.

Așa se face că un singur hectar cultivat de afine poate aduce câştiguri de peste 20.000 de euro. Vorbim de un venit constant și sigur. Pe de altă parte, spre deosebire de afinele cultivate, cele de pădure se coc mai târziu și vor ajunge pe piața externă, a relatat Observator.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro