Redactia.ro
Home » Știri » Alegeri Locale 2020. Noi reguli pentru viza de flotant. Cum obții viza de reședință

Alegeri Locale 2020. Noi reguli pentru viza de flotant. Cum obții viza de reședință

alegeri locale

Alegeri locale 2020. Biroul Electoral Central (BEC) a decis la începutul lunii septembrie ca românii care nu şi-au făcut viză de flotant până cel târziu în 4 septembrie să nu poată vota decât în localitatea de domiciliu la alegerile locale de duminică. Ulterior, a revenit asupra deciziei și a anunțat că pot vota și cei care obțin viză de flotant după 4 septembrie.

Ministerul de Interne a stabilit noi reguli pentru obținerea vizei de reședință, fosta viză de flotant, în contextul alegerilor locale programate pe 27 septembrie. Cei care o solicită trebuie să locuiască cel puțin jumătate de lună în localitatea respectivă.

De asemenea, trebuie să declare motivul într-o declarație pe proprie răspundere, scrie news.ro. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor.

Alegeri locale 2020. Noi reguli pentru viza de flotant

Dacă sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, poliţia va face verificări, conform Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAI Monica Dajbog, se va verifica în baza de date numărul menţiunilor de reşedinţă valabil înscrise la adresa respectivă.

Dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin 2 menţiuni de reşedinţă valabile, se va proceda la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.

În situaţia în care, din verificările efectuate de către poliţişti rezultă faptul că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse. Aşa au apărut şi primele dosare penale pentru fals în declaraţii, în cazul celor care au luat în spaţiu zeci de persoane.

Alegeri locale 2020. Cum obții viza de flotant

Reședința se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară, potrivit art. 31 din O.U.G. nr. 97/2005.

Mențiunea de stabilire a reședinței se acordă pentru perioada solicitată, dar nu mai mare de un an, și are valabilitate pe timpul cât persoana locuiește în mod efectiv la adresa declarată ca reședință. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi mențiuni de stabilire a reședinței.

Acte necesare

Cererea pentru înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței, la care anexează următoarele documente:

  • actul de identitate în care urmează a se înscrie mențiunea de stabilire a reședinței;
  • documentul cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie;
  • actul de identitate al găzduitorului.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: