Redactia.ro
Home » Știri » Ce este BEC și ce rol are în Alegerile Locale 2020

Ce este BEC și ce rol are în Alegerile Locale 2020

Ce este BEC

Biroul Electoral Central este autoritatea care se ocupă de desfășurarea alegerilor din România și  care se formează doar în prejama acestora. Iată tot ce nu știai despre BEC!

Ce este, de fapt, Biroul Electoral Central și cât de important este pentru alegeri

Biroul Electoral Central se formează în perioada alegerilor, spre deosebire de Autoritatea Elecorală Permanentă, care are caracter stabil. Acesta are un rol deosebit de important în cadrul alegerilor, pentru că stabilește regulile după care cetățenii vor putea vota și toate aspectele administrative legate de vot.

Astfel, BEC emite mai multe hotâriri în privința votului, cum a fost cazul acum, în plină pandemie, când Biroul Electoral Central a stabilit cum trebuie să voteze românii pentru ca alegerea lor să fie validată.

Ce arată legea despre Biroul Electoral Central

Articolul 7

(1) Pentru organizarea procesului electoral funcționează în mod permanent Autoritatea Electorală Permanentă, care emite hotărâri, decizii și instrucțiuni. În perioada organizării alegerilor se formează Biroul Electoral Central, birouri electorale de circumscripție la nivel județean, al municipiului București, oficii electorale de sector, în cazul municipiului București, și un birou electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și birouri electorale ale secțiilor de votare.

(2) Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetățeni cu drept de vot. Candidații în alegeri, soțul/soția, rudele și afinii acestora până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale.

(3) În îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, membrii birourilor electorale exercită o funcție ce implică autoritatea de stat. Exercitarea corectă și imparțială a funcției de membru al biroului electoral este obligatorie. Nerespectarea acestei obligații atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.

(4) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare, persoanele care ocupă funcții publice pot face parte din birourile electorale.

(5) În cazul secțiilor de votare cu mai puțin de 500 de alegători arondați, Autoritatea Electorală Permanentă poate stabili ca președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia să îndeplinească atribuțiile prevăzute de prezenta lege pentru operatorii de calculator. La secțiile de votare din străinătate, președintele secției de votare poate îndeplini și atribuțiile prevăzute de prezenta lege pentru operatorii de calculator.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: