Redactia.ro
Home » Știri » Alegeri parlamentare 2020. Start vot! S-au deschis urnele pentru români

Alegeri parlamentare 2020. Start vot! S-au deschis urnele pentru români

Alegeri parlamentare 2020. Start vot! S-au deschis urnele pentru români

Alegeri parlamentare 2020. Urnele s-au deschis în toată ţara. Peste 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi să-şi voteze senatorii şi deputaţii, într-un scrutin desfăşurat în condiţii speciale de pandemie. Peste 7.000 de politicieni concurează pentru voturile românilor.

Start vot! S-au deschis urnele pentru români

Alegerile parlamentare din 2020 au început încă de vineri seara în diaspora, dar în România, urnele s-au deschis duminică, la ora 7.00. Prin votul lor, românii le vor oferi celor aleși puterea de a da legi noi și de a schimba legi vechi. Puterea de a lua decizii pentru sănătatea, educația, bunăstarea și siguranța tuturor.

Pentru ziua scrutinului, Guvernul a decis relaxarea restricțiilor de circulație impuse de pandemie. Astfel, doar astăzi, de la ora 5 dimineața, până la ora 1 noaptea, ne putem deplasa fară declarațiile pe propria răspundere. Atenție, însă! Măsură nu se aplica și celor aflați în izolare sau în carantină, care pot vota doar dacă au cerut urna mobilă.

Alegeri parlamentare 2020. Prezența la vot până la ora 9:00

Potrivit datelor furnizate de AEP, prezența la vot în țară la ora 08.00 este de 1,24%. Până la această oră au votat 225.000 de români, în țară. În diaspora, 87.000 de români s-au prezentat la urne până la ora 08.00, potrivit Știrile ProTV.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a votat la prima oră, începân cu ora 7:00.

„Am votat cu gândul la o lume mai bună”, a declarat Vela după vot.

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a votat la ora 07.00 la Colegiul Tehnic Grivița din București.

”Am votat cu gândul la o majoritate parlamentară care să aducăe României o formulă guvernamentală cu specialiști, oameni competenți, care să gestioneze perfect criza sanitară, care să aibă soluții pentru toți românii, să testeze populația. Am votat pentru o majoritate parlamentară care să puna bazele unei formule guvernamentale, să redeschidă școlile, piețele, horeca, teatrele, cu gândul la faptul că noul Parlament vă impune guvernării să respecte legislația în vigoare”, a declarat Firea după vot.

Premierul Ludovic Orban a votat la Școala Generală nr 1 din Dobroești, județul Ilfov. Premierul Ludovic Orban a declarat că e o zi decisivă pentru evoluţia ulterioară a României, precizând că a votat pentru dezvoltarea României, pentru o României dinamică, modernă, încrezătoare în forţele sale, care să fie respectată la nivel internaţional.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat că a votat duminică pentru o Românie modernă şi a îndemnat alegătorii să se prezinte la urne. Aceasta a votat la o secţie organizată la Şcoala nr. 46 din Sectorul 2.

“Am venit dis-de-dimineaţă la vot pentru a vota pentru o Românie modernă, o Românie educată şi invit pe toţi cetăţenii României să îşi exercite dreptul fundamental şi anume dreptul de a vota. Să vină la vot şi să voteze pentru copiii României. Este un vot organizat foarte bine de către autorităţi, există în fiecare secţie de votare măsuri luate pentru a preveni îmbolnăvirile cu SARS-CoV-2. Sper ca astăzi toţi cetăţenii să vină la vot”, a afirmat ministrul.

Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), a declarat duminică dimineaţă, după ieşirea de la urne, că a votat pentru ca “românii să îşi ia viaţa înapoi”, dar şi împotriva “incompetenţei şi indolenţei”.

“Am votat astăzi pentru ca românii să îşi ia viaţa înapoi, am votat astăzi pentru ca de mâine România să aibă un plan concret şi specialişti capabili pentru gestionarea pandemiei şi a crizei economice. Am votat pentru cei care au nevoie de pensii, de alocaţii, de şcoli deschise, dar am votat şi împotriva incompetenţei şi indolenţei. Am votat pentru producătorii români, pentru firmele româneşti şi îndemn pe toţi românii să vină astăzi la vot. Este un vot crucial pentru următorii 4 ani şi să voteze în spiritul Sfântului Nicolae, care pentru cei care au fost cuminţi să le aducă daruri şi pentru cei care au fost obraznici să le aducă nuiaua”, a spus Marcel Ciolacu.

Dacian Cioloș a făcut declarații după ce a ieșit de la urne: ”Am votat pentru oameni noi în politică, care nu își doresc hoția sub nicio formă la ei, oameni care merg în Parlament ca să construiască și nu pentru privilegii. E momentul să apropiem Parlamentul de societate și să facem schimbările pe care le dorim. Pentru astfel de oameni și viziuni am votat, pentru oameni care au deja un rost în viață, și-au lăsat joburile și merg în Parlament să reconstruiască. Cu siguranță, după această pandemie, va trebui să reconstruim și e important să reconstruim pe baze sănătoase. Ați văzut că se votează în condiții de siguranță, durează maximum 5 minute să votezi și cred că merită să dăm o oră din viața noastră, cu tot cu drum, ca să ne aducem contribuția la ce se întâmplă”, a declarat acesta.

Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat că este ”un moment istoric pentru România” și le-a transmis alegătorilor că nu pot schimba România de pe Facebook, ci la urne.

”Este un moment unic în viața României, acest vot poate să ne ducă spre Europa, să ofere dezvoltare, instituții puternice funcționale. Acest vot poate să ne ducă într-o perioadă de 4 ani de stablitate guvernamentală în care să construim. Am votat pentru o Românie europeană și dezvoltată. Îi îndemn pe toți să meargă la vot. De la Sibiu i-aș îndemna dacă prețuiesc democrație să înțeleagă că indiferent ce scriu pe FB și ceea ce discută cu prietenii nu se poate realiza dacă nu merg la vot. Democrația se apără mergând la vot. Votul este unul sigur și am verificat asta și vor putea să verifice cu toții în cabina de vot”,  as transmis Raluca Turcan.

Klaus Iohannis a votat în București și i-a îndemnat pe români să meargă la vot, subliind că alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne și fiecare vot contează.

”Avem șansa aș zice eu chiar istorică de a alege un Parlament mai bun, care realmente se ocupă de problemele românilor și care face legi bune pentru România. E extrem de important să mergem la vot. Alegerile realmente se ocupă de problemele românilor și un Parlament care face legi bune pentru România. E extrem de important să mergem la vot. Alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne. Fiecare vot contează. Dragi români, azi e foarte important, vă rog mergeți la vot”, a declarat președintele.

Alegeri parlamentare 2020. Prezența la vot până la ora 10:00

La ora 9:00, peste 500.000 de români au votat. Prezența la vot a fost de 2,75%. În 2016 la aceeaşi oră, prezenţa era de 2,58%.

Prezenţa la vot pe ţară la scrutinul parlamentar a fost, duminică, până la ora 10,00, de 4,8%, respectiv 874.891 de alegători, potrivit datelor furnizate de AEP. În mediul urban, s-au prezentat la urne 500.752 de alegători, iar în rural 381.000.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru ″continuarea lucrurilor bune începute″⁣.

Aşteptările mele sunt mari, pentru că astăzi este o zi extrem de importantă pentru întreaga Românie. Este o zi în care avem şansa să continuăm lucrurile bune începute. (…) Este o zi în care putem spune că restartăm România, pentru că ne aşteaptă patru ani extrem de importanţi din foarte multe puncte de vedere”, a spus ministrul Culturii.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că aşteaptă de la viitorul Parlament “stabilitate politică, predictibilitate şi mai puţine certuri inutile”.

“Am votat pentru o reprezentare puternică pentru comunitatea noastră. Aştept de la viitorul Parlament stabilitate politică, predictibilitate politică şi, bineînţeles, o aplecare, când e vorba de problemele cetăţenilor, şi mai puţine certuri inutile şi sterile. Aştept un buget, legea bugetului trebuie votată în acest an, imediat după instalarea Guvernului, aştept un buget extrem de bine fundamentat în care sănătatea, educaţia, investiţiile şi locurile de muncă vor fi susţinute şi protejate. Aştept o stabilitate politică prin care se poate face ceea ce are nevoie societatea românească, pe de o parte, şi putem corecta tot ce nu a mers bine în această perioadă, mai ales în ultimul an, când pandemia a venit peste noi, nu numai peste noi, dar efectele se vor simţi poate încă ani buni”, a spus Kelemen Hunor.

Alegeri parlamentare 2020. Prezența la vot până la ora 12:00

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a votat duminică în municipiul Caransebeş, el afirmând că a venit la vot pentru a contribui la dezvoltarea României şi pentru “o lume mai bună”.

“Am votat pentru dezvoltarea României, am votat pentru a apăra sănătatea şi siguranţa românilor. Am votat pentru o lume mai bună”a declarat Marcel Vela, la ieşirea din secţia de votare.

În judeţul Caraş-Severin sunt aşteptaţi la urne 263.060 de alegători înscrişi pe listele permanente, potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente.

Candidatul PMP Constanţa pentru un mandat de deputat Elena Băsescu a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru cea mai bună echipă pentru judeţ şi cel mai bun program de guvernare pentru ţară.

“Am votat cea mai bună echipă pentru judeţ şi cel mai bun program de guvernare pentru ţară. Am votat cu speranţă pentru copiii noştri, am votat având încredere că împreună vom putea mişca judeţul Constanţa şi întreaga Românie în direcţia bună, am votat având speranţa că în viitorul Parlament vor exista mai mulţi parlamentari care să susţină familiile monoparentale şi creşterea natalităţii. Pentru aceste lucruri am votat”, a spus ea.

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, a votat, duminică, 6 decembrie, la Sibiu, pentru alegerile parlamentare 2020. Aceasta s-a prezentat la urna de vot după mai bine de două ore după ce şeful statului şi-a exprimat votul, la Bucureşti. Soția președintelui a ajuns la secţia de votare din Sibiu în jurul orei 11.30. După ce a votat, aceasta a salutat persoanele aflate în faţa secţiei, dar şi în afara ei, şi a plecat, fără să ofere declaraţii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: