Consumat frecvent de români și prezent pe rafturile tuturor supermarketurilor, spanacul este în prezent alimentul cu cel mai ridicat conținut de pesticide, potrivit unui nou raport internațional. Deși este promovat ca fiind o sursă importantă de vitamine și minerale, realitatea din spatele cultivării sale industriale ridică mari semne de întrebare privind siguranța alimentară.
Alimentul cel mai contaminat din lume
Potrivit „Shopper’s Guide to Pesticides in Produce 2025”, elaborat de Environmental Working Group (EWG), peste 90% dintre mostrele de spanac analizate au conținut reziduuri de pesticide în cantități alarmante. Acest aliment, care intră în mod obișnuit în meniul multor familii, se află pe primul loc într-un top negativ care include 12 fructe și legume intens analizate.
Cu toate că spanacul este adesea recomandat în dietele sănătoase, realitatea arată că, din punct de vedere chimic, poate fi extrem de contaminat. Rezultatele testelor EWG au indicat prezența unor combinații de pesticide care, în cantități repetate, pot avea efecte nocive asupra sănătății umane.
Aceste substanțe sunt folosite în general pentru protejarea culturilor împotriva dăunătorilor, dar rămân pe frunze chiar și după spălare. În unele cazuri, nivelurile de contaminare sunt de câteva ori mai mari decât limitele considerate sigure.
Pe lângă spanac, și alte produse foarte populare au fost incluse în lista celor mai contaminate alimente. Printre ele se numără cireșele, căpșunile, piersicile, strugurii, merele, perele, murele, afinele, nectarinele și cartofii.
Cartofii, spre exemplu, sunt frecvent tratați cu clorprofam, un pesticid controversat, interzis în unele state membre ale Uniunii Europene. Prezența acestuia în produsele din comerț a ridicat numeroase semnale de alarmă în rândul nutriționiștilor și al organizațiilor de protecție a consumatorului.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), atrage atenția asupra unui fenomen frecvent întâlnit pe piața autohtonă: contaminarea masivă a verdețurilor cu substanțe chimice. Potrivit acestuia, țelina, mărarul și pătrunjelul vândute în piețe sunt adesea cultivate cu ajutorul unor tratamente agresive, menite să le îmbunătățească aspectul, dar care pun în pericol sănătatea consumatorilor.
„Din păcate, la noi nu este același top al pesticidelor. Din experiență, cele mai contaminante sunt verdețurile, nu căpșunele, nu spanacul, ci verdețurile: mărar, pătrunjel, frunză de țelină. Aici trebuie să fim atenți.
De multe ori, suntem tentați să cumpărăm aceste verdețuri de la marginea drumului, din locuri necontrolate. O bătrânică ce ne vinde niște leuștean sau pătrunjel nu înseamnă că știe să-l cultive și că are respect față de cel care îl va mânca, față de consumator.
De foarte multe ori, cei care cultivă în gospodărie acest fel de produs au două loturi, unu pentru consum propriu și unu pentru vânzare, iar cel pentru vânzare este totdeauna stimulat cu tot felul de substanțe pentru a fi cât mai aspectos. Dacă ne uităm, nu mai distingem pătrunjelul de leuștean. Cât de frumos și cât de mare este frunza”, a declarat Alexandru Cîrîc pentru Antena 3.
Standardele din afara Europei, mai permisive
O altă sursă importantă de risc vine din importurile de produse agroalimentare din afara Uniunii Europene. Aici, standardele de siguranță alimentară diferă semnificativ, iar nivelurile acceptate de pesticide pot fi mai mari.
În situația asta, este foarte greu de ținut sub control, pentru că nimeni în lume nu va putea analiza lot cu lot, fruct cu fruct. În situațiile de genul acesta, noi stăm un pic mai rău decât în studiul american, pentru că reziduuri de pesticide întâlnim extrem de des. Anumite pesticide se repetă destul de des în cam toate fructele și legumele venite în analize. Deci ar trebui mare atenție, poate fiecare să găsească acea sursă în magazine unde sunt controale sau la cei care chiar își respectă promisiunea pe care o fac cumpărătorului și să nu folosească acele substanțe.”, a precizat expertul la Antena 3 CNN.
Acesta recomandă consumatorilor să fie mai atenți la proveniența produselor și să încerce să cumpere din surse verificate, de la producători locali de încredere sau din magazine care efectuează controale riguroase asupra produselor comercializate.