Redactia.ro
Home » Știri » Ambasadorul României la Londra lămureşte statutul românilor din Regatul Unit, după Brexit

Ambasadorul României la Londra lămureşte statutul românilor din Regatul Unit, după Brexit

brexit

Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, a vorbit despre drepturile românilor post-Brexit și mai ales în „perioada de tranziție”.

„Atmosfera în Marea Britanie e destul de calmă și de liniștită. Vom vedea mai pe seară momentul în care va suna „gongul”, la ora 23:00, care va fi atmosfera pe străzi, dacă va fi încărcătura emoțională pe măsura momentului istoric pentru Europa și pentru Marea Britanie”, a spus Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, pentru Digi 24.

„În ceea ce privește statutul cetățenilor europeni, reglementările în momentul de față sunt destul de clare. Eu repet pe toate canalele pe care noi le folosim ca ambasadă, inclusiv media, inclusiv rețelele sociale că dreptul de călătorie rămâne în aceleași condiții ca și până acum. Nu vor exista vize cum se tem unii dintre concetățenii noștri. Pot să meargă din România fără vize, pot să se întoarcă în România… În ceea ce privește documentele – cartea de identitate și pașaportul rămân valabile pe toată perioada de tranziție”, a completat ambasadorul Mihalache.

Diplomatul a explicat până la ce dată pot cere românii statutul de rezident sau pre-rezident și, de asemenea, despre cum se mai pot înscrie tinerii din România la studii în Marea Britanie.

A sosit Ziua Brexitului. Ce urmează acum?

„Termenul este relativ unul corect, în sensul că perioada de înscriere se întinde până la 30 iunie 2021. Deci și dacă cineva va veni în Marea Britanie și se va gândi să stabilească la data de 30 decembrie 2020, are dreptul până în iunie să se înscrie pentru acest statut de pre-rezident. Nu este impusă o anumită durată de timp. Îi invit pe români să consulte pagina de internet a ambasadei noastre, pagina de Facebook, unde sunt toate informațiile disponibile”, a spus Mihalache.

„În ceea ce îi privește pe cei care studiază deja ei vor avea același regim de până acum, inclusiv de împrumut, taxe universitare… Probabil după 2023 se va umbla un pic la sistemul de contribuții financiare la studii, deși nu sunt chiar atât de pesimist, pentru că în Marea Britanie universitățile au nevoie de studenți din Europa. În ce măsură taxele vor rămâne la același nivel ca acum, când sunt relativ accesibile financiar, asta vom vedea”, a adăugat ambasadorul.

Mesajul României pentru Brexit

Președintele României, Klaus Iohannis, a emis vineri un mesaj cu ocazia ieșirii Marii Britanii din UE începând cu ziua de 1 februarie, arătând că România regretă acest lucru, dar respectă decizia poporului britanic.

„Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influența evoluția proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii.

Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenței la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voința suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori.

În procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană am urmărit ca principal obiectiv protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit. Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluție pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice. Astfel, cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite.

Ce trebuie să știe românii din Marea Britanie înainte de Brexit

România își dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state.

În același timp, ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene și să stabilim o relație cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajați în negocierea și agrearea unui parteneriat ambițios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii.

Vom continua să urmărim și în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și garantarea egalității de tratament pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români.”, este mesajul transmis vineri de Administrația Prezidențială.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: