Redactia.ro
Home » Știri » Apar două noi pensii pentru români. Cine urmează să beneficieze de ele

Apar două noi pensii pentru români. Cine urmează să beneficieze de ele

Schimbări majore în sistemul de pensii din România: Când vor fi disponibile taloanele modificate cu pensiile recalculate

Două noi pensii au fost anunțate pentru români. Propunerile de lege au fost înaintate, iar forul decisiv urmează să anunțe dacă și ce români vor beneficia de ele.

Este vorba despre o lege pentru notari, care vor contribui la un sistem propriu de pensii. De asemenea, cealaltă propunere de pensie presupune o pensie de urmaș, acordată familiei unui cadru medical decedat în lupta contra COVID-19.

Noua lege a pensiilor pentru notari

Legea 38/2020, dedicată notarilor, a fost deja promulgată pe 2 aprilie de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial. Aceasta stabilește un cadru legislativ în legătură cu desfășurarea dreptului la pensie pentru notarii publici, după ce până acum erau cuprinse în mai multe acte normative, conform adevărul.ro.

Aceasta stabilește că membrii Uniunii Notarilor Publici vor contribui la sistemul propriu de pensii, gestionat de Casa de Pensii a Notarilor. Această contribuție va fi de 20% din venitul lunar asigurat, acestea fiind cheltuieli deductibile.

Notarii publici vor avea dreptul la aceleaşi categorii de pensii la care au acces şi acum:

pensia pentru limită de vârstă;
pensia anticipată;
pensia de invaliditate;
pensia de urmaş.

Cum se calculează pensiile notarilor

Acest cuantum se va calcula prin înmulţirea punctajului mediu acumulat realizat de asigurat în perioada de contribuţie, cu valoarea unui punct de pensie. La rândul său, punctajul mediu acumulat se determină prin împărţirea sumei punctajelor lunare ale asiguratului la numărul de luni corespunzător perioadei complete de contribuţie.

Excepție va face pensia pentru limita de vârstă. În acest caz, punctajul mediu acumulat se determină prin împărţirea sumei punctajelor lunare ale asiguratului la numărul de luni corespunzător perioadei complete de contribuţie.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale, la venitul de referinţă, stabilit anual de către Consiliul de Administraţie al Casei de pensii a notarilor.

Legea prevede ca veniturile Casei de Pensii a notarilor Publici provin din:

a) contribuţii individuale lunare ale asiguraţilor;
b) dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a contribuţiilor individuale lunare;
c) donaţii, legate, subvenţii, precum şi orice alte venituri prevăzute de lege, de Statut, de regulamentele proprii şi de hotărârile Consiliului Uniunii;
d) venituri realizate din folosirea patrimoniului sistemului în activităţi economice producătoare de venituri, în condiţiile legii;
e) venituri realizate din investirea sumelor prevăzute la lit. a)-d), în condiţiile prezentei legi, ale Statutului Casei de pensii, ale regulamentelor proprii şi ale hotărârilor Consiliului Uniunii.

Pensie de urmaș pentru familia unui medic decedat în lupta COVID-19

O altă lege, care deocamdată se află pe ordinea de zi a senatului, are legătură cu situația în care se află România la acest moment. Parlamentarii PSD au făcut o propunere legislativă pentru a
recunoaște meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19.

Conform proiectului, „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

La acești bani se adaugă și pensia de urmaș

„Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior.

Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”

, se arată în propunerea legislativă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: