Redactia.ro
Home » Știri » Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale! Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale! Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale! Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la sfârşitul anului. Ce se întâmplă ce cei care nu respectă legea?

Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale! Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Potrivit unei legi adoptate deja de Camera Deputaţilor, apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la sfârşitul anului. Obligaţia se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.

De asemenea, obligația se aplică fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. Aşadar, până la finalul anului, fiecare apartament ar trebui să aibă un contor individual de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură. Dacă nu se poate, se vor monta obligatoriu repartitoare de costuri.

”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în legea energiei termice, potrivit economica.net.

Legea stabileşte şi sancţiuni pentru cine nu montează până la sfârşitul anului instrumentele de măsurare, şi ele variază între 500 şi 1.000 de lei.

De ce acte ai nevoie, dacă vrei să îți montezi centrală termică în apartament

Tot mai mulți români de la oraș renunţă la serviciile furnizorilor de încălzire în sistem centralizat și optează pentru o centrală termică de apartament. Motivele sunt costurile mari şi starea precară a instalaţiilor, predispuse la avarii frecvente. Așadar, soluţia cea mai la îndemână este instalarea unei centrale termice. Aceasta te va ajuta să plătești doar atât cât consumi. Plus că vei avea mereu căldură în calorifere și apă caldă la robinet.

Costurile instalării unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei și pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei, în cazul în care vorbim de o primă instalare, pentru un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe lângă prețul centralei termice și montaj, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz și cele realizării instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc).

În primul rând, pentru a instala o centrală termică, trebuie sa faci o cerere pentru debranșarea de la sistemul central de termoficare. Cererea se realizează fie prin intermediul asociației de proprietari, fie direct la societatea de branșament termic.

Apoi, e important să obții și acordul vecinilor, prin semnătură. Un alt pas esențial pentru instalarea unei centrale termice constă în depunerea unei cereri de extindere a rețelei de gaze până la locul montajului. Aceasta se întocmește la sediul local al furnizorului de gaze naturale. Apoi, va trebui sa găsești o firmă avizată ISCIR care să se ocupe de montarea și racordarea centralei termice la gaze și apă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: