Redactia.ro
Home » Știri » Aproape 90% din fondurile Bisericii au fost tăiate de Guvern! Bugetul pentru salarizarea preoților a crescut

Aproape 90% din fondurile Bisericii au fost tăiate de Guvern! Bugetul pentru salarizarea preoților a crescut

Câți bani câștigă preoții din România în 2023. Care este legătura între greva profesorilor, legea salarizării și clericii BOR

Guvernul a decis tăierea bugetului anual acordat Bisericii Ortodoxe Române cu aproape 90% față de anul precedent.

90% din fondurile Bisericii au fost tăiate de Guvern

Guvernul taie 89% din bugetul Bisericii Ortodoxe Române! Fondurile pentru construirea de biserici noi și restaurarea lăcașurilor de cult a suferit tăieri însemnate.

Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, iar suma cumulată ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei.

Dacă anul trecut, BOR beneficia de un buget pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult de nu mai puțin de 249 de milioane de lei, anul 2021 aduce de la buget o sumă mult mai mică, respectiv 28 de milioane de lei, cu 89% mai mică decât cea de anul trecut. Din acești bani, preoții trebuie să asigure funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

Mai mult, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească în 2021 cu 2,36%, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.

De asemenea, bugetul pentru personalul din învățământul teologic crește semnificativ, anul acesta. Banii de la buget vor fi mai mulți cu 33%, față de anul trecut, suma ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

Preafericitul Daniel, întâlnire cu președintele Klaus Iohannis

Administrația Prezidențială a făcut publică întâlnirea de marți pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Se pare că tema discuțiilor nu a fost legată de bugetul mult mai mic pe care îl va primi Biserica Română în 2021.

“Întâlnirea se înscrie în seria dialogurilor periodice pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, le are cu Părintele Patriarh Daniel, care au ca subiect contribuția Bisericii Ortodoxe Române la binele comun și aprofundarea dialogului dintre Biserică și autoritățile publice.

Președintele României apreciază intensificarea acestui dialog în ultima perioadă și acțiunea BOR, alături de celelalte culte, la efortul de depășire a pandemiei și la reducerea impactului acesteia asupra celor în suferințã și nevoie”, a se arată într-un comunicat al Administației Prezidențiale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: