Redactia.ro
Home » Știri » Arma secretă a României construită la comanda lui Nicolae Ceaușescu. „Laserul lui Coandă”, capabil să topească tancuri și să respingă orice invazie

Arma secretă a României construită la comanda lui Nicolae Ceaușescu. „Laserul lui Coandă”, capabil să topească tancuri și să respingă orice invazie

Arma secretă a României construită la comanda lui Nicolae Ceaușescu. „Laserul lui Coandă", capabil să topească tancuri și să respingă orice invazie

Anii 1960 au fost marcați de tensiuni politice și militare semnificative la nivel global, cu un climat al Războiului Rece care se intensifica. Primăvara de la Praga a creat un val de revolte și reforme în Europa de Est, iar liderul cehoslovac Alexander Dubcek a încercat să aducă schimbări democratice în țara sa, ceea ce a declanșat reacții adverse din partea Uniunii Sovietice și a altor țări comuniste din Blocul Estic. În august 1968, trupele sovietice și ale altor țări au invadat Cehoslovacia pentru a reprima mișcarea de liberalizare, iar acest eveniment a avut un impact semnificativ asupra Europei de Est.

România, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, a fost una dintre puținele țări comuniste care nu au participat la invazie și au condamnat public acțiunile Uniunii Sovietice și ale aliaților săi. Totuși, frica că ar putea fi următoarea victimă a agresiunii militare a stimulat dezvoltarea unor noi tehnologii de apărare. Iată toate detaliile!

Arma secretă a României construită la comanda lui Nicolae Ceaușescu

În istoria tumultoasă a României din perioada Războiului Rece, unul dintre cele mai misterioase subiecte care au stârnit speculații și controverse a fost presupusa „Arma secretă a lui Nicolae Ceaușescu”, cunoscută și sub numele de „Laserul lui Coandă”.

Evenimentele din august 1968, când trupele Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, au creat o atmosferă tensionată în cadrul Războiului Rece. România, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, s-a ridicat împotriva acestui act de agresiune și a condamnat public intervenția sovietică. Acest gest a generat o impresie că România ar putea fi următoarea țintă a agresiunii militare din partea Uniunii Sovietice.

În timpul acestei perioade, s-a răspândit o filă de istorie intrigantă, conform căreia România ar fi dezvoltat o armă cu laser puternică, cunoscută sub numele de „Laserul lui Coandă”, capabilă să topească tancuri și să respingă orice invazie. Se spune că inventatorul român Henri Coandă ar fi fost implicat în crearea acestei arme.

„Laserul lui Coandă”, capabil să topească tancuri și să respingă orice invazie

Unii dintre martorii oculari au pretins că au asistat la încercarea tancurilor sovietice de a trece forțat granița de la Prut, doar pentru a se topi în câteva minute sub influența puternicelor raze laser. În aceeași perioadă, circula și zvonul că Henri Coandă a conceput și construit această armă uluitoare. Leonid Brejnev, fost lider al Uniunii Sovietice, părea să fie conștient de presupusa strategie a lui Ceaușescu, bănuind că dictatorul român exagera în speranța că ceilalți inamici ar crede că avea sprijin asigurat, iar sovieticii nu și-ar permite să-l atace.

Deși există numeroase anecdote și povești care susțin existența acestui „Laser al apărării”, nu există dovezi concrete care să confirme veridicitatea acestor afirmații. Se pare că istorisirile s-au dezvoltat într-un climat de frică și incertitudine și au fost alimentate de dorința de a calma populația și de a demonstra că România era capabilă să se apere în fața oricărei amenințări.

Cu toate acestea, există puține detalii specifice cu privire la presupusa armă cu laser. Se spune că la granița României a apărut o garnitură de tren formată din 21 de vagoane, dintre care unul ar fi conținut arma misterioasă, iar celelalte vagoane ar fi avut rolul de aprovizionare. Totuși, nimeni nu a confirmat în mod oficial, iar mulți oameni cred că aceste povești au fost mai degrabă produsul imaginației și al dorinței de a crea o imagine de putere.

Revelația inginerului Drăghici

O relatare interesantă provine de la un student care a studiat la Institutul pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST) în acea perioadă. El a dezvăluit că unii dintre cei mai buni studenți au fost atrași să lucreze la INCREST cu promisiunea de a lucra la „Laserul lui Coandă”. Cu toate acestea, după luni de așteptare, acești tineri au descoperit că locul lor de muncă era de fapt o cameră de depozitare pentru personalul de curățenie, dezvăluind astfel că presupusul „Laser al apărării” nu ar fi existat.

În ciuda speculațiilor și a povestirilor, existența reală a „Laserului lui Coandă” rămâne un subiect disputat și neconfirmat oficial.

 

Sursa foto: Captură ecran YouTube

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: