Redactia.ro
Home » Știri » Atenție! Se dau bani de la stat. Cine va primi 500 lei lunar

Atenție! Se dau bani de la stat. Cine va primi 500 lei lunar

500 lei

O lege care prevede ca urmașii victimelor regimului comunist să primească o indemnizație lunară în valoare de 500 de lei a fost semnată și promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis.

Concret, legea prevede că urmașii deținuților politici, victime ale sistemului comunist, instaurat din 6 martie 1945, au dreptul la o indemnizație lunară. Președintele României a semnat documentul oficial, ce reprezintă o lege de completare a Decretului nr. 118/1990.

„Copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei”, se arată în actul normativ.

300 de foști deținuți politici mor în fiecare lună în România

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 23 iunie în calitate de for decizional, cu 294 de voturi pentru, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

„Din cei circa 128.000 de foşti deţinuţi politici, deportaţi, strămutaţi şi soţii/soţiile celor decedaţi care mai erau în viaţă în 1990, la 31 mai 2019 mai erau viaţă 32.062, rata mortalităţii fiind acum de circa 300 de persoane pe lună, cu tendinţă accentuată, media de vârstă fiind în jur de 80 de ani. Media de vârstă a copiilor beneficiarilor Decretului-lege, născuţi înainte, în timpul sau după perioada în care părinţii lor s-au aflat în aceste situaţii este de circa 60 de ani.

Scopul acestei iniţiative este de a aduce reparaţiile juste, cuvenite pentru suferinţele îndurate de victimele regimului comunist aflate în viaţă, care din cauza persecuţiilor politice, vădit nedrepte, au fost grav discriminate social şi profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea şi restrângerea majoră a veniturilor materiale ale acestora şi ale familiilor lor timp de decenii, în toată perioada comunistă”, a precizat deputatul Adnagi, inițiatorul legii, potrivit b1.ro.

Câte victime a facut comunismul în România?

Vladimir Tismăneanu, coordonatorul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste în România, a anunțat în 2006 că două milioane de români au fost târâţi în închisorile şi lagărele comuniste. Concluziile raportului sunt împărţite pe cinci teme: condamnare, memorializare, legislaţie, arhive, educaţie.

„Vor fi greu de banalizat”, a declarat Tismăneanu. Două concluzii ale raportului arată că, pe de o parte, regimul comunist a fost ilegal din prima până în ultima zi, iar Securitatea a fost o instituţie criminală. „Nu accept ideea că au fost două securităţi, una bună şi una rea”, a adăugat istoricul Vladimir Tismăneanu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: