Redactia.ro
Home » Știri » Atenție, turiști! Sunt vipere în zona Păltiniș

Atenție, turiști! Sunt vipere în zona Păltiniș

Salvamontiștii din Sibiu au anunțat că zona stațiunii Păltiniș din jud. Sibiu au fost observate vipere. Aceștia atenționează turiștii deoarece posibilitatea să se întâlnească viețuitoarele este foarte mare. Ei dau și indicații și recomandări pentru cei care vor totuși să merg în această zonă 

Salvamontiștii atenționează asupra viperelor

Salvamontiștii îi anunță pe turiști că mușcăturile de viperă nu seamănă între ele: 

„În primul rând, trebuie cunoscut faptul că nicio mușcătură nu seamănă cu cealaltă. Manifestările unei mușcături de viperă sunt diferite, pentru că depind de mai mulți factori: de cantitatea de venin injectat, de localizarea mușcăturii, dar și de starea de sănătate a victimei.

Odată ce veninul a fost introdus în organism, pot apărea efecte atât locale, cât și sistemice, adică ale întregului organism. Rareori se poate ajunge și la deces, în special la copii, din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate, și la vârstnici”, relatează „Click!”

Semne si simptome ale mușcăturii de viperă

Aflați care sunt semnele și simptomele mușcături de viperă:

„Semnele locale: urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice.

Semne generale: febră, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leșin”), dificultăți de respirație, durere toracică, convulsii, comă, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, șoc anafilactic (edem al feței, limbii, căilor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arterială prăbușită, puls periferic nepalpabil)”, conform aceleași surse.

De câte feluri sunt mușcăturile de viperă

Aparent, clasificarea mușcăturilor de viperă se face după gradul de toxicitate și pot fi: 

„Gradul 0 (fără reacție toxică ) – urme ale mușcăturii, fără edem („umflare”) local.

Gradul 1 (reacție toxică minimă ) – edem („umflare” ) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică. 

Gradul 2 (reacție toxică moderată) – edem al întregului membru mușcat, reacție sistemică minimă (vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie).

Gradul 3 (reacție toxică severă) – edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de șoc, hemoragii sau alte reacții sistemice.”

Măsuri de prim ajutor

În cazul în care ați fost mușcați sau cunoașteți pe cineva care a fost mușcat de o viperă trebuie să acționați imediat:

„Persoana care a fost mușcată de o viperă trebuie să fie liniștită. Aceasta va fi așezată întinsă pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui.”

Este foarte important să anunțați autoritățile în caz de urgență:

„Apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont (0372126668) pentru a anunța evenimentul și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS).”

Se curăță plaga cu apa oxigenată sau cu apă curată

Indicațiile specialiștilor arată că este foarte important să fiți pregătiți cu bandaje, garou și alte instrumente medicale dacă doriți să acționați fără ajutorul autorităților în cazul unei mușcături de viperă:

„Se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou.

Aproape de plaga mușcată se pune un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterial. Orientativ, se poate strange astfel încât să se poată introduce un deget sub bandaj.”

Ce nu este indicat să faceți

Aflați ce nu trebuie să faceți în cazul unei mușcături de viperă:

„Nu se practică incizii sau „cauterizări” la nivelul mușcăturii

Nu se „stoarce” plaga

Nu se recomandă aplicarea de gheață sau garou

Nu se aplică diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii

Nu se încearcă capturarea șarpelui

Nu se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului

Nu se aspiră veninul cu gura.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: