Redactia.ro
Home » Știri » Avertisment pentru românii care au telefoane mobile vechi! Ce trebuie să faceți cu ele

Avertisment pentru românii care au telefoane mobile vechi! Ce trebuie să faceți cu ele

Avertisment pentru românii care au telefoane mobile vechi! Ce trebuie să faceți cu ele

Iată ce trebuie să facă românii care au telefoane mobile vechi! Atenție mare! Avertismentul este tras de specialiști.

Avertisment pentru românii care au telefoane mobile vechi! Ce trebuie să faceți cu ele

Dacă ai un telefon mobil vechi acasă, sunt importante câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont! Cei mai mulți dintre români aleg să pună device-ul în locuință, uitat într-un sertar, pe care o să se pună praful, și acolo rămâne pentru o perioadă îndelungată de timp. Alți români, mai rău, aruncă la coșul de gunoi telefonul mobil stricat, fără să le pese că dispozitivele acestea pot avea un impact negativ asupra naturii și sănătății noastre.

Nu arunca telefoanele vechi la coșul de gunoi! În schimb, iată cea mai bună variantă: reciclează-le.

Dețin materii prime care pot fi utilizate în construcția unor alte echipamente electrice și electronice. Acesta este motivul important pentru care noi trebuie să ne asigurăm că nu ajung într-un recipient de gunoi menajer, respectiv la groapa de gunoi, ci ajung într-o instalație de reciclare, de unde pot fi recuperate materialele componente.

În momentul în care nu mai avem nevoie de ele, să nu le aruncăm într-o găleată de gunoi, să le punem într-un recipient separat, de genul acelei cutii de carton pe care asociația noastră o pune la dispoziție în mod gratuit sau orice alt recipient.

În momentul în care ieșim spre un magazin care comercializează echipamente electrice sau chiar ne ducem către un punct de colectare autorizat pentru această activitate, să le ducem acolo, urmând să fie duse într-o instalație de reciclare.

Sursa: Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, Antena 3 CNN

Faptul că nu reciclăm telefoanele mobile este o reală problemă. Acest lucru e valabil nu doar în Romania sau Uniunea Europeană, ci peste tot în lume. Iată câteva informații care ne pot schimba perspectivele.

Un smartphone conține peste 70 de elemente în componență, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înțelegem că ne aducem o contribuție esențială asupra sănătății mediului înconjurător. Smartphone-urile conțin materiale rare precum tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint.

Prin reducerea mineritului se scad emisiile de gaze de seră din atmosferă (CO2). Spre exemplu, pentru extragerea unui kilogram de aur din mine, se produc 23 de tone de CO2, 27 grame de mercur, 22 de grame de arsenic și 2000 de tone de deșeuri. Dacă am recupera aurul din telefoanele mobile, atunci cantitatea de deșeuri finale ar fi de doar 10 kilograme și s-ar consuma doar 50 de litri de apă.

Sursa: Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, Antena 3 CNN

În 2022, în țara noastră au fost înregistrate 23 de milioane de telefoane vechi, numărul fiind în creștere cu un milion față de cel înregistrat în 2020. Se estimează că în 2023 vor fi vândute 5 milioane de telefoane noi, ceea ce înseamnă că numărul telefoanelor ieșite din uz va crește simțitor, a transmis capital.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: