Redactia.ro
Home » Știri » Boala ficatului care afectează tot mai mulți români nu mai este fără tratament. Aproximativ jumătate din populație va avea nevoie de el

Boala ficatului care afectează tot mai mulți români nu mai este fără tratament. Aproximativ jumătate din populație va avea nevoie de el

Autoritățile sanitare americane au luat un pas crucial în combaterea steatohepatitei non-alcoolice (NASH), o afecțiune gravă a ficatului care afectează milioane de persoane în Statele Unite. Tratamentul, dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals, a primit recent autorizația de la FDA pentru a fi utilizat în tratarea adulților diagnosticați cu NASH și suferind de fibroză hepatică.

Autoritățile sanitare americane au dat undă verde unui nou tratament revoluționar pentru combaterea unei forme severe de boală a ficatului gras. Se aduce astfel speranță pentru milioane de persoane care suferă de această afecțiune în Statele Unite și în întreaga lume.

Ce este NASH și ce rol joacă

NASH este o condiție în care ficatul acumulează grăsimi în mod anormal, declanșând inflamația cronică și, în timp, substituind celulele ficatului cu țesut cicatricial. Această afecțiune este strâns legată de obezitate și reprezintă o preocupare majoră de sănătate publică, atât în Statele Unite, cât și în alte țări, inclusiv în România, unde 40% din populație suferă de ficat gras.

Decizia FDA de a autoriza acest tratament aduce speranță milioanelor de americani și reprezintă un moment istoric în lupta împotriva bolilor hepatice. NASH/MASH este preconizată să devină principala cauză a transplanturilor de ficat până în 2025, iar acest nou tratament ar putea avea un impact semnificativ în prevenirea progresiei acestei afecțiuni spre stadii mai severe.

Noile detalii despre tratament

Conform informațiilor oferite de agerpres.ro, tratamentul dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals se administrează pe cale orală, o dată pe zi, însoțit de o alimentație adecvată și exerciții fizice. Autorizarea a fost obținută pe baza rezultatelor unui studiu clinic realizat pe aproximativ 900 de persoane, care a demonstrat beneficiile tratamentului în comparație cu placebo-ul, într-o perioadă de 12 luni.

Efectele secundare ale tratamentului includ diareea și greața, însă acestea au fost raportate ca fiind frecvente, dar în general ușoare. Autorizarea acestui tratament marchează un moment culminant într-o perioadă de 15 ani de cercetare și dezvoltare. Bill Sibold, manager la Madrigal Pharmaceuticals, a descris acest moment drept „istoric” pentru domeniul medical și reprezintă o speranță pentru pacienții care luptă cu NASH.

De când va fi disponibil acest tratament

Tratamentul va fi disponibil pentru pacienții din Statele Unite începând cu luna aprilie, fiind distribuit prin farmaciile specializate. Momentan nu se cunosc informații cu privire la data lansării pe piața românească a acestui tratament. Cu toate acestea, este o bucurie pentru doctorii români, chiar dacă nu se pot folosi încă de el.

Autorizarea acestui nou tratament marchează un progres semnificativ în lupta împotriva ficatului gras și a afecțiunilor hepatice asociate. Cu toate acestea, este important să se continue cercetarea și să se ofere suport pacienților pentru a gestiona și preveni această boală gravă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: