Redactia.ro
Home » Coronavirus » Bolnavii de COVID-19 mai pot părăsi spitalul? Ce se întâmplă cu acești pacienți, începând de astăzi

Bolnavii de COVID-19 mai pot părăsi spitalul? Ce se întâmplă cu acești pacienți, începând de astăzi

pacienți

Legea carantinării și a izolării a intrat astăzi în vigoare, după două săptămâni fără reguli. În această perioadă pacienții confirmați cu noul coronavirus au putut să plece din spitale.

Începând de marţi, când a intrat în vigoare noua Lege a izolării şi carantinei, bolnavii de coronavirus nu vor mai putea părăsi spitalul atunci când vor ei, ci vor avea nevoie de avizul medicului sau, după caz, de un act de la Direcţia de Sănătate Publică.

„În condiţiile actualei legi, doar cu acordul medicului curant care vede că s-a vindecat acel pacient sau acel medic curant indică în continuarea internarea, solicitând DSP aviz administrativ pentru acest lucru”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

În cazul persoanelor pozitive sau cu simptome de COVID-19, medicul face o evaluare a persoanei în cauză şi dacă aceasta este asimptomatică, propune DSP şi pacientului externarea cu izolare la domiciliu, a precizat Nelu Tătaru, potrivit Mediafax. În condiţiile în care pacientul vrea, poate rămâne internat în spital.

Ce măsuri se iau în cazul bolnavilor care au plecat din spitale

Șeful Guvernului a anunțat că va lua măsuri în cazul celor peste 4.000 de români bolnavi de COVID-19 care au plecat din unitățile spitalicești la cerere sau au refuzat internarea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a carantinei. Astfel, în cazul lor, Direcțiile de Sănătate Publică vor emite decizii prin care bolnavii de COVID care nu au stat internaţi vor trebui stea izolați 14 zile acasă ori internați, dacă simptomele bolii persistă, a declarat premierul Ludovic Orban.

„Prima și cea mai importantă problemă este cea legată de cei peste 4.000 de cetățeni români care fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecați, fie au fost diagnosticați pozitiv și nu s-au internat. Pentru aceste cazuri, Direcțiile de Sănătate Publică, în baza unei decizii a ministrului, vor emite decizii care să cuprindă pe de o parte obligativitatea izolării la domiciliu.

Pe de altă parte obligativitatea reevaluării stării de sănătate prin diagnosticare, urmând ca, în cazul în care s-au vindecat, pentru că testul a ieșit negativ, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici, să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament și supraveghere medicală. Dacă au simptome care necesită internarea, să se dispună prin decizii ale directorilor DSP internarea în spital”, a anunţat Orban.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: