Redactia.ro
Home » Știri » Legea carantinei și a izolării a intrat în vigoare. Ce reguli trebuie să respecte românii

Legea carantinei și a izolării a intrat în vigoare. Ce reguli trebuie să respecte românii

Legea carantinei și a izolării a intrat în vigoare

Legea carantinei și a izolării intră în vigoare marți, după două săptămâni fără reguli, în care pacienții confirmați cu coronavirus au putut să plece din unitățile medicale, în lipsa unei legi.

Legea carantinei și a izolării a intrat în vigoare

Marți, legea carantinei și a izolării a intrat în vigoare, astfel că autoritățile au pârghiile legislative necesare pentru a-i obliga pe cetățenii care sunt pozitivi cu virusul COVID-19 să stea în carantină sau în izolare, după caz.

Până acum, peste 1.000 de români care aveau coronavirus au ieșit din spital, în lipsa unei legi care să îi oblige să stea în spital sau acasă, în izolare.

Noua lege stabilește că autoritățile sunt obligate să raporteze numărul persoanelor infectate cu coronavrirus care au fost testate pentru prima oară. Acum, cifra oficială conține și bolnavii care au fost retestați.

Ce reguli trebuie să respectăm de azi înainte

Astfel, legea carantinei și a izolării arată că o persoană care este infectată, dar care nu prezintă simptome, poate fi izolată la domiciliu pentru maximum două zile, iar medicul este cel care poate prelungi această perioadă.

O persoană bolnavă care trebuie să intre în carantină, poate sta la domiciliu, la o altă adresă stabilită sau în cazul în care dorește acest lucru, într-un spațiu amenajat de autorități.

Dacă este vorba despre copii minori, atunci acețtia trebuie să stea în carantină la domiciliu aparținătorului lor legale, sau la o adresă diferită la care acesta locuiește.

În carantină trebuie să stea orice persoană care vine dintr-o țară cu un risc epidemiologic ridicat.

În cazul în care un pacient încalcă măsura carantinării, atunci el poate fi plasat în carantină instuționalizată. Medicul sau organul de control este cel care recomnadă această măsură, dar decizia finală este luată de Direcția de Sănătate Publică, în cel mult opt ore de la momentul respectiv.

Ceea ce este nou este faptul că o persoană poate contesta în instanță actele administrative care sunt emise potrivit noilor reguli. Acesta este, de altfel, motivul pentru care CCR a declarat carantina drept neconstituțională.