Brânza Emmental, apreciată de consumatorii din întreaga Europă, inclusiv din România, a devenit subiectul unui conflict juridic de proporții. Elveția a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în încercarea de a obține protecție asupra denumirii „Emmental”, pe modelul consacrat al șampaniei. Dacă Elveția va avea câștig de cauză, doar brânza produsă în regiunea Emmental ar mai putea purta acest nume, restul fiind obligate să-și schimbe eticheta.
Românii au descoperit Emmental-ul în urmă cu aproximativ un deceniu, când marii retaileri au început să aducă acest tip de brânză din Germania, Polonia sau Olanda. Asemănătoare ca gust și aspect cu cașcavalul, brânza Emmental este un produs maturat, obținut din lapte integral de vacă, nepasteurizat. Are un gust ușor dulceag, note de nuci și faimoasele găuri mari care o fac inconfundabilă, asemănătoare cu brânza șvaițer.
Elveția vrea denumire de origine controlată pentru Emmental
Regiunea Emmental, situată în Elveția, dă și numele acestei brânzeturi tradiționale, produsă aici încă din secolul al XV-lea. Guvernul elvețian solicită acum ca denumirea să fie recunoscută oficial ca „indicație geografică protejată” în Uniunea Europeană. Dacă demersul va avea succes, doar brânza produsă în această regiune va putea fi vândută sub numele de „Emmental” sau „Emmentaler”, după modelul protecției acordate șampaniei.
În caz contrar, Emmental-ul produs în alte țări UE va fi nevoit să adopte denumiri generice precum „brânză cu găuri” sau „brânză de tip Emmental”. Disputa nu este una pur simbolică, ci implică mize comerciale majore, având în vedere popularitatea brânzei în întreaga Europă și volumele mari produse anual.
Austria și alte state UE se opun inițiativei Elveției
Ministrul Agriculturii din Austria, Norbert Totschnig (ÖVP), a anunțat public că țara sa se va opune demersului Elveției, alături de alte state membre UE precum Germania, Polonia, Franța și Olanda. Austria produce anual aproximativ 14.000 de tone de brânză Emmental și consideră că impunerea unei denumiri protejate ar afecta producătorii locali care fabrică acest tip de brânză de mai bine de un secol.
Statele UE susțin că denumirea „Emmental” nu mai desemnează de mult doar o regiune, ci un tip distinct de brânză, cu caracteristici bine cunoscute: consistență tare, găuri mari și gust specific. Argumentul principal este că, la fel ca în cazul brânzeturilor gouda sau camembert, numele a devenit generic și este utilizat pe scară largă în industrie.
Comisia Europeană a respins deja cererea Elveției
Anterior, Comisia Europeană a refuzat să accepte cererea Elveției de a înregistra Emmental-ul ca indicație geografică protejată. Motivul invocat a fost tocmai uzul larg și vechi al denumirii, care nu mai poate fi asociat exclusiv cu regiunea elvețiană.
Drept urmare, guvernul de la Berna a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, într-o încercare de a obține, pe cale juridică, recunoașterea denumirii ca având statut protejat. În legislația elvețiană, acest statut a fost deja acordat începând cu anul 2024, dar el nu are efecte directe în spațiul comunitar european.
O dispută cu impact major asupra pieței alimentare din Europa
Dacă justiția europeană va da dreptate Elveției, impactul va fi semnificativ. Toți producătorii din UE care vând în prezent brânză sub denumirea de Emmental ar putea fi obligați să-și modifice etichetele și să renunțe la utilizarea acestei denumiri comerciale. Acest lucru ar însemna costuri suplimentare, pierderi de marketing și posibile scăderi în vânzări.
Mai mult, ar putea crea un precedent periculos pentru alte produse alimentare cu denumiri considerate generice, care ar deveni brusc indisponibile sub numele consacrat dacă un stat reușește să le înregistreze ca indicații geografice exclusive.
România este unul dintre piețele emergente pentru acest tip de brânză. De-a lungul ultimilor ani, Emmental-ul a devenit tot mai prezent în rafturile marilor supermarketuri, comercializat sub diferite mărci provenind în principal din Germania, Polonia sau Olanda. Dacă hotărârea CJUE va da câștig de cauză Elveției, aceste produse vor trebui rebotezate.
Pentru consumatori, schimbarea ar putea genera confuzie, mai ales că denumirea „Emmental” este deja asociată cu un anumit profil gustativ și vizual. În plus, este posibil ca unii retaileri să fie obligați să retragă temporar produsele pentru a le reambala, ceea ce ar însemna sincope în aprovizionare și pierderi comerciale.
Un nou capitol în „războiul” denumirilor alimentare
Disputa legată de Emmental se înscrie într-un șir mai lung de conflicte comerciale pe denumiri de origine. Cazul șampaniei este cel mai cunoscut: doar vinul produs din struguri crescuți în regiunea Champagne din Franța poate purta acest nume. Restul sunt obligate să se vândă sub numele de „vin spumant”.
Situații similare au existat și pentru feta (protejată ca denumire grecească), prosciutto di Parma (Italia) sau roquefort (Franța). În toate aceste cazuri, statele de origine au reușit să convingă UE că denumirea are legătură indisolubilă cu tradiția și geografia, iar protejarea ei este necesară pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor.
CJUE va decide dacă Emmental rămâne un nume generic sau devine exclusiv elvețian
Curtea de Justiție a Uniunii Europene va avea, așadar, sarcina de a decide dacă termenul „Emmental” mai poate fi folosit liber în spațiul comunitar sau dacă devine exclusiv legat de Elveția. Decizia este așteptată cu interes atât de producători, cât și de consumatori, având în vedere impactul economic și precedentul juridic pe care îl poate crea.
Până atunci, disputa rămâne deschisă, iar brânza Emmental continuă să se afle la granița dintre patrimoniul culinar și dreptul comercial internațional.
Sursa foto: Mashed.com