Redactia.ro
Home » Coronavirus » Câinii și pisicile de companie pot transmite Coronavirus prin blana lor, spun experții

Câinii și pisicile de companie pot transmite Coronavirus prin blana lor, spun experții

Coronavirus blana pisici și câini

Documente publicate vinerea trecută scot la iveală riscul pe care îl aduc animalele de companie în transmiterea cu virusul Covid-19, considerat unul mediu.

Acest risc însă este mult prea mare pentru oamenii cu probleme de sănătate deja existente și sistem imunitar slăbit. Experții afirmă că nu există suficiente date despre acest subiect și că există ”un nivel mare de incertitudine”.

Ba chiar, riscul este mai mare ca oamenii să transmită virusul animalelor lor, sugerează un raport făcut de Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE).

În acest raport este declarat că: ‘Până nu există mai multe informații despre posibila infectare a unui pacient cu virusul SARS-CoV-2, prin intermediul animalelor de companie, considerăm această posibilitate una medie, un un nivel foarte mare de incertitudine.’’

Cât de mare este riscul ca pisicile și câinii să poarte coronavirusul în blană

“Este o mare posibilitate ca animalele să devină un focar infecțios, pentru perioade scurte de timp, purtând virusul în blana lor, transferându-l la ceilalți membrii ai locuinței, sau persoanelor din apropiere.”

“Astfel, considerăm că riscul expunerii este la un nivel cel mult mediu.”

“Desigur, acest lucru este întrecut de posibilitatea de infectare prin intermediul celelaltor persoane dintr-o locuință.”

“Câinii și pisicile sunt la fel de sensibili la atașarea virusului la celulele lor, din cauza similarității receptorilor lor proteici, ACE2, față de receptorii umani.” adaugă experții.

S-au ținut teste calitative de către SAGE după ce s-au descoperit doi câini care au fost infectați cu SARS-CoV-2 – virusul care cauzează Covid-19- în Hong Kong.

Stăpânii celor doi, un pomeranian și un ciobănesc german, erau amândoi infectați cu coronavirus. Câinii au fost testați în repetate ocazii iar probele mucoasei nazale au dat rezultate pozitive pe parcursul testelor.

După ce câinii au fost testați negativ li s-a dat drumul din carantină, însă după două zile pomeranianul a murit din cauze necunoscute – cel mai probabil motiv fiind stresul.

Între timp, în Belgia, o pisică a fost testată pozitiv, după ce stăpânul său a contractat virusul Covid-19

Pisica suferea de diaree, dificultăți respiratorii și vomă, înainte să i se detecteze virusul în mostrele fecale.

Lucrul acesta a ridicat îngrijorarea faptului că animalele de companie sunt un posibil mod de transmitere, dar experții au concluzionat că riscurile sunt mici.
SAGE a declarat: “Există în continuare un nivel de incertitudine asupra rolului pe care îl poartă orice animal în transmiterea SARS-CoV-2.”

“Nu există nici un fel de date supravegheate, iar orice risc stă în spatele observațiilor din izbucnirilor trecute făcute pe animale seropozitive, sfaturile de siguranță de la OIE și cele două cazuri din Hong Kong”

“Până nu există mai multe date, se cere un nivel de precauție.”

“Nu există motive ca persoanele sensibile să evite să se joace cu pisica sau câinele său.”

Uitându-se peste raport, profesorul James Wood, șef al Departamentului de Medicină Veterinară al Universității Cambridge a spus: “Deși au fost milioane de oameni infectați cu Covid-19, numărul de animale infectate este foarte mic.”

“Pe scurt, câinii și pisicile noastre de companie pot lua Covid-19 de la noi, atunci când locuiesc împreună cu noi, dar doar în situații rare.”

“Riscul de a lua Covid-19 de la câinele sau pisica de companie este unul minuscul.”