Redactia.ro
Home » Știri » Calculează-ţi aici concediul medical! Află câţi bani trebuie să iei!

Calculează-ţi aici concediul medical! Află câţi bani trebuie să iei!

concediu-medical

Înainte de a afla câţi bani ţi se cuvin pe concediul medical, trebuie să ştii ce este acest drept oferit de stat, prin sistemul naţional de Sănătate. Concediul medical este un drept de care poate beneficia orice angajat care plateste asigurari medicale şi care intră în incapacitate temporară de muncă din motive ce ţin de sănătatea sa.

Potrivit legii, de această facilitatel poate beneficia orice persoană angajată cu contract individual de munca, asigurată în sistemul de asigurări de sănătate de cel puţin şase luni.

Cine are dreptul la concediu medical?

Ce persoane îndeplinesc condiţiile pentru concediul medical:

  • Au domiciliu în România;
  • Sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Persoanele asigurate trebuie să realizez venituri pe teritoriul țării în baza unui contract individual de muncă;
  • Au realizat un stagiu minim de asigurare, adică 6 luni de muncă din 12 luni anterioare lunii pentru care se cere concediu medical plătit.

Cum se calculează concediul medical?

Pentru a realiza corect calculul concediului medical este nevoie întâi de documentul justificativ. Cu alte cuvinte, este vorba de certificatul de concediu medical eliberat fie de medicul de familie, fie de medicul primar sau specialist.

La baza calcului este media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 aferente stagiului de cotizare. Desigur, este vorba de lunile anterioare celei pentru care se efectuează calculul. Iar media veniturilor se calculează astfel:

Media zilnică = Total venituri brute din ultimele 6 luni / total zile lucrate în ultimile 6 luni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: