Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 15 decembrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini. Dezlegare la pește

Calendar 15 decembrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini. Dezlegare la pește

Calendar ortodox 15 decembrie. Sfântul Mucenic Elefterie

Calendar ortodox 15 decembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfinților Mucenici Elefterie şi maica lui Antia.

Calendar ortodox 15 decembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Ziua de 15 decembrie este una dedicată Sfinților Mucenici Elefterie şi maica lui Antia. Aceștia au fost canonizați, iar acum Biserica Ortodoxă îi cinstește, pomenindu-i în calendar. Ziua este însemnată cu cruce roșie.

Sfântul Mucenic Elefterie s-a născut în Roma, din părinții nobili. Tatăl său s-a prăpădit când el încă avea o vârstă fragedă, iar după moartea sa, mama acestuia l-a cunoscut pe Sfântul Apostol Pavel, care a învățat-o tainele creștinismului. Tot el a botezat-o și i-a dat numele de Antia.

Mama și-a crescut fiul, pe Sfântul Mucenic Elefterie, în spirit creștinesc. Așa a ajuns el la doar 15 ani să fie diacon, iar apoi la 18 să fie hirotonit preot. La doar 20 de ani a fost numit episcopul Iliricului. Nimeni nu a fost surprins de toate acestea, pentru că Sfântul Mucenic Elefterie vorbea cu înțelepciunea unui om bătrân.

El a fost ucis pentru credința sa, prin tăierea capului. Când mama sa i-a luat trupul înseângerat, păgânii au ucis-o și pe ea.

Calendar ortodox 15 decembrie 2020. Ce rugăciuni se rostesc azi

Credinicioșii trebuie să rostească mai multe rugăciuni în ziua aceasta de sărbătoare.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei

Glasul al 5-lea

Pe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa.

Cu haină de preot fiind îm­podobit şi cu sângele curgând şiroaie, fericite, ai alergat la Stăpânul tău, Hristos, Înţe­lepte Elefterie, nimicitorul sa­tanei. Pentru aceasta nu în­ceta a te ruga pentru cei ce cu credinţă cinstesc fericitele tale nevoinţe.

Rugăciunea zilei de 15 decembrie

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei

Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Ca pe o podoabă a preoţilor şi îndemn al purtătorilor de bi­ruinţă, toţi te lăudăm, cuvioase şi te rugăm, Sfinţite Mucenice Elefterie: pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea ta eliberează-i din multele feluri de nevoi, rugându-te neîncetat pentru noi toţi.

SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău…

Dobândind cuget liber de patimi, slugă preaaleasă lui Dumnezeu te-ai făcut şi ai elibe­rat din rătăcire pe cei ce bine te-au ascultat pe tine; şi nevoindu-te ca un preot şi ca un mucenic, Mucenice Elefterie, ai câştigat în­doită cunună. Roagă-te să ne mântuim noi.

SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Înţelepciunea şi Cuvântul…

Marie Preacinstită, Vasul Stăpânului, ridică-ne pe noi, cei căzuţi în adâncul cumplitei deznădejdi şi în greşeli şi întris­tări; că tu te-ai făcut Mântuire păcătoşilor şi Ajutor şi Ocroti­toare Puternică şi miluieşti pe robii tăi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: