Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 30 august 2020. Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei

Calendar 30 august 2020. Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei

Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei

Calendar 30 august 2020. Iată ce sfânt este sărbătorit de toți creștinii în această zi. Este vorba despre Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, un exemplu de credință.

Viața Sfântului IerarhVarlaam, Mitropolitul Moldovei, sărbătorit pe 30 august

Sfântul Ierarh Varlaam s-a născut în anul 1590 și încă de mic el a fost atras de viața duhovnicească. Astfel, de tânăr el a mers la mănăstirea Secu, unde a ajuns în scurt timp egumen, fiind un adevărat exemplu de credință.

Sfântul a devenit mitropolit al Moldovei după trecerea în neființă a lui Anastasie Crimca, care ocupase până atunci această demnitate. În 1639, el a fost unul dintre cei trei candidați pentru patriarhia ecumenică. Cu ajutorul Sfântului Petru Movilă, Varlaam, care fusese botezat sub numele de Vasile, a reușit să înfințeze prima tipografie din Moldova, în 1640.

În vremea lui, a fost construită Biserica Trei Ierarhi, unde au fost așezate moaștele Sfintei Paraschieva. A fost înmormântat la mănăstirea Secu, iar în 2007 a fost înscris în Cartea Sfinților.

Troparul Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei

Glasul 1

Vrednic slujitor al lui Hristos și înțelept apărător al dreptei credințe, mare cinstitor al Sfintei Cuvioase Parascheva și credincios luminător al neamului românesc, Sfinte Ierarhe Varlaam, roagă pe Hristos-Dumnezeu să ocrotească și să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei

Glasul al 8-lea

Cu dumnezeieștile învățături strălucind, Părinte Sfinte, ai păstorit Biserica neamului tău și ai tâlcuit Evanghelia lui Hristos. Pentru aceasta, te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Varlaam, ca un mare apărător al dreptei credințe.

Tot la această dată sunt pomeniți și Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului (313-337); Sfântul Ioan de la Raşca şi Secu; Sfinţii Ierarhi Ioan şi Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului; Sfântul Cuvios Fantin, făcătorul de minuni; Sfinţii şase mucenici din Meletina; Sfântul Cuvios Sarmata din deşertul Egiptului; Sfânta Cuvioasă Vriena; Sfinţii şaisprezece mucenici Tivei; Sfântul Ierarh Evlavie; Sfântul Mucenic Felix; Sfântul Mucenic Furtinian; Sfântul Mucenic Septimin; Sfântul Mucenic Ianuarie; Sfântul Aidan.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: