Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 august 2020. Sfântul care și-a dat viața pentru credință

Calendar ortodox 28 august 2020. Sfântul care și-a dat viața pentru credință

Sfântul Moise Arapul

Calendar ortodox 28 august 2020. Toți creștinii îl sărbătoresc la această dată pe Sfântul Cuvios Moise Etiopianul, un exemplu de credință. Tot la această dată, Biserica face pomenirea și pentru Sfinţii Mucenici Diomid şi Lavrentie; Dreptul Iezechia, regele; Sfânta Ana Prorociţa, fiica lui Fanuel; Sfinţii treizeci şi trei de Mucenici din Iracli.

Viața Sfântului Moise Etiopianul, sărbătorit de creștini pe 28 august

Moise Arapul sau Moise Etiopianul, este, după cum îi spune și numele, de origine etiopiană. El avea o fire apringă, iar la începutul vieții sale el a fost departe de învățăturile lui Dumnezeu, și, mai mult decât atât, a ajuns să se alăture unei bande de hoți. Curând, forța lui și puterea de a-i determina pe ceilalți, l-au făcut să ajungă în fruntea grupului de tâlhari.

Nu se știe din ce motiv, dar sfântul s-a căit apoi pentru faptele sale și a devenit unul dintre cei mai vestiți sihaștri din Egipt.

Teofil, arhiepiscopul Alexandriei, l-a hirotonit preot, atât de mare i-a fost credința și căința pentru faptele sale din trecut. Apoi, el a înființat o mănăstire, unde au trăit 70 de călugări, timp de 70 de ani. Când au fost atacați de barbari, sfântul a rămas împreună cu șase tineri să apere clădirea, iar ei toți au murit și au primit cununa muceniciei.

Troparul Sfântului Cuvios Moise Etiopianul

Glasul 1

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat de Dumnezeu Purtătorule, Părintele nostru Moise; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereştile daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Moise Etiopianul

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pălmuind feţele etiopienilor celor înţelegători, ca un soare luminos ai strălucit, luminând sufletele noastre, ale celor ce te cinstim pe tine, Sfinte Părinte Moise Preafericite.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: