Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 5 august 2020. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Calendar 5 august 2020. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Calendar 5 august 2020

Calendar 5 august 2020. Creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț.

Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Evsignie, Sfinții Mucenici Catidie și Catidian, Sfânta nona, mama Sfântului Grigorie Teologul și Sfântul Favie, episcopul Romei.

Calendar 5 august 2020. Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este sărbătorit în fiecare zi pe 5 august.Născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crainiceni din județul Botoșani și a primit la botez numele Ilie.

Acesta a rămas orfan de mic, după ce ambii părinți au murit și a fost crescut de bunica lui. Ioan Iacob a urmat școala gimanzială la Lipcani și liceul la Cozmeni-Cernauti.

Sfântul Cuvios Ioan Iacob a fost primit cu multă dragoste și susținere în viața monahală de starețul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei și al doilea patriarh al României.

Acesta a devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamț, după care a predat limba și literatura română la seminarul din Neamț.

Noul stareț, arhimandritul Valerie Moglan l-a tuns în monahism, primind numele de Ioan.

Cuviosul Ioan Iacob a murit la vârsta de 47 de ani

În noiembrie 1936, cu aprobarea mitropolitului Nicodim, a mers împreună cu alți doi călugări, spre Țara Sfânta. După ce a petrecut doi ani în pustietate, acesta a ajuns la Mănăstirea Sfântul Sava, unde locuiește timp de opt ani.

În 1947 este hirotonit preot în Schitul românesc cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, pe care îșl va conduce până în 1952.

Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu Ioanichie, au intrat în obștea Mănăstirii Sfântului Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei.

Sfântul Ioan Iacob a murit pe 5 august la vârsta de 47 de ani, și a fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peșterea în care a locuit în ultimii ani de viață.

Mai bine de 20 de ani, trupul Cuviosului Ioan Iacob a rămas în peștera Sfânta Ana, oar la începutul lunii august, conducerea mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul a deschis peșterea mormintelor urmând ca osemintele Cuviosului să fie duse în gropniță.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: