Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 8 august 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar 8 august 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar 8 august 2021.

Calendar 8 august 2021. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Emilian care a slujit ca episcop al cetății Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul. Tot duminică, 8 august, sunt pomeniți Sfântul Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei, Sfântul Cuvios Parinte Teodor, egumenul de la Oronon, Sfinții Mucenici Elefterie și Leonid, cei zece sfinți din Egiot, cei doi sfinți mucenici din Tir și Sfântul Mucenic Stirachie.

Calendar 8 august 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar 8 august 2021. Sfântul Emilian a slujit ca episcop al cetății Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul, iar pentru că a fost nevoit să se supună decretelor date de acest împărat, prin care i se cerea socoteală icoanelor din biserici, Emilian a fost supus unor torturi îngrozitoare. Acesta a petrecut cinci ani în surghiun, îndurând chinuri cumplite și umilințe de nedescris. Pentru că a fost credincios, Emilian a murit ca un martir, alături de alți episcopi.

Troparul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului, glasul al 4-lea:

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Emilian, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Miron făcătorul de minuni

Acesta a fost născut în Avrachi, cetate din Creta, aproape de Cnoson. La începutul vieții sale, era plugat și îi ajuta pe cei săraci din roadele ce i se făceau, iar cu cât oferea mai mult, cu atât i se înmulțeau roadele. Se spune că a prins la aria lui 12 oameni, care își umpluseră sacii cu grâu, și se chinuiau să-i ridice pe umeri , iar în loc să-i certe, se străduia să-i ajute, ridicând cu mâna lui fiecăruia și punându-i pe umeri. Acesta a fost hirotonit preit în sfânta lui Dumnezeu, după care a fost făcut arhiereu al Cretei, unde a făcut multe minuni. La vârsta de 100 de ani a murit.

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Veniţi, popoare, să cântăm…

Stih: Sfinte Mucenice Miron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Adunându-ne la pomenirea Mucenicului Miron, purtătorul de chinuri, să cântăm toţi laudă lui Dumnezeu, Celui Ce l-a întărit pe el, ca să piardă stăpânirea luptătorului.

Stih: Sfinte Mucenice Miron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Adusu-te-ai pe tine Făcătorului de bine dar şi sfinţit prinos, frumoasă junghiere şi jertfa cu bună mireasmă, ca unul care ai pătimit după Lege, mucenice mult pătimitorule.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca un înţelept, ca o biserică curată a Celui Ce a strălucit din Fecioară, ai gonit, mărite, pe lupul cel stricător de suflet, care năvălise să tulbure staulul cel Dumnezeiesc.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Tu Singură ai născut fără ispită de nuntă pe Dumnezeu, pe Care îl mărturisesc purtătorii de chinuri mucenici. Acela S-a asemănat nouă şi a stricat înşelăciunea, Preacurată Stăpână.

Troparul Sfântului Mucenic Miron preotul, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Miron, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: