Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 mai 2021. Sfântul Prooroc Ieremia

Calendar ortodox 1 mai 2021. Sfântul Prooroc Ieremia

Calendar ortodox 1 mai 2021. Sfântul Prooroc Ieremia

Calendar ortodox 1 mai 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Proroc Ieremia. Iată ce rugăciune se rostește în cinstea sa.

Calendar ortodox 1 mai 2021. Ce sfânt e sărbătorit

Pe data de 1 mai, în fiecare an, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Proroc Ieremia. Sfântul Proroc Ieremia s-a născut cu darul proorocirii și încă de la vârsta de 15 ani, Dumnezeu vorbea prin el și îi certa pe iudei, care se amestecaseră cu păgânii, pentru că luaseră obiceiuri de la ei și le slujeau idolii.

El a proorocit că Ierusalismul va fi invadat de dușmani și se va vărsa mult sânge din cauza pierdeii credinței celei adevărate, lucru care s-a dovedit real, Ierusalimul devenind rob al Babilonului și fiind condus de un conducător cu inima împietrită ce le servea idolilor.

Calendar ortodox 1 mai 2021. Mare sărbătoare

Troparul Sfântului Proroc Ieremia

Glasul al 2-lea

A prorocului Tău, Doamne, Ieremia pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Calendar ortodox 1 mai 2021. Ce rugăciune se spune

Condacul Sfântului Proroc Ieremia

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Curăţindu-ţi cu duhul inima ta cea dătătoare de lumină, mărite mare prooroc şi mucenic Ieremia, ai primit de sus harul proorociei, şi la margini cu mare glas ai strigat: iată Dumnezeul nostru, şi nu este asemenea ca Dânsul; căci Acesta întrupându-Se S-a arătat pe pământ.

SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău…

Poporul cel fără de lege, nevrând să primească mirosul dumnezeieştii cunoştinţe, te-a supus în noroi, pe tine care întăreai legile Mele drepte, înţelepte. Care ducându-se în robie silnică de barbarii cei fără de Dumnezeu, l-ai plâns proroc fericit.

Calendar ortodox 1 mai 2021. Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți

La 1 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Mucenic Vata Persul;

Sfântul Mucenic Filozoful;

Sfintei Cuvioase Isidora;

Sfantului Mucenic Sava;

Sfintililor Cuviosi Mucenici Eftimie,  Ignatie si Acachie;

Sfântul Cuvios Pafnutie din Borovsk.