Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 10 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

Calendar ortodox 10 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

Calendar creștin sărbătoarea zilei

Calendar ortodox 10 octombrie 2020. Este mare sărbătoare pentru creștini, pentru că îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia.

Viața Sfinţilor Mucenici Evlampie şi Evlampia, sărbătoriți pe 10 octombrie

Cum creștinii erau persercutați în acele timpuri, Sfinții Mucenici Evlampie şi Evlampia, au plecat în munți pentru a se feri de prigonitori. În timp ce căuta hrană, Sfântul Evlampie a găsit un anunț prin care se vorbea despre persecutarea creștinilor și l-a rupt, dar acela a fost un gest care avea să fie plătit prea scump.

Sfântul Evlampie a fost dus în fața împăratului pentru a se lepăda de credința sa, dar a preferat să moară decât să facă acest lucru. La rândul ei, sora lui, Evlampia a fost și ea ucisă din aceleași motive de credință și așa cei doi au devenit mucenici.

Rugăciune către Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Ca pe uscat umblând Isra­el, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Fiind luminaţi cu Razele cele Prealuminate ale Luminii Celei cu Trei Străluciri, biruitorilor mucenici, cereţi luminare, nouă, celor ce cinstim sfântă pomenirea voastră cea pururea prăznuită. Raze de soare străluceşte cin­stita şi înfrumuseţată prăznuire a mucenicilor şi pururea lu­minează tăinuit marginile pă­mântului cu Puterea Duhului. Cu trup tânăr, tare ai biruit mucenice, pe începătorul rău tăţii celei vechi, răbdând chinuri şi foc şi năpădiri de rele, Sfinte Feri­cite Evlampie. Fiind scăpaţi cu adevărat Fecioară Preacurată, de osânda cea strămoşească prin naşterea ta, cu glasuri de cântări te feri­cim pururea noi, credincioşii, ca pe o Maică a lui Dumnezeu. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți pe 10 octombrie

Sfântul Ambrozie de la Optina,

Sfântul Cuvios Vasian

Sfântul Teofil marturisitorul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: