Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 martie 2021. Mare sărbătoare creștină

Calendar ortodox 12 martie 2021. Mare sărbătoare creștină

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul din Singriana.

Calendar ortodox 12 martie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul din Singriana.

Calendar ortodox 12 martie 2021. Este mare sărbătoare

Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul s-a născut într-o familie de creștini, părinții lui fiind Isaac şi Teodotia, rude ale împăratului Leon Isaurul şi ale lui Constantin Copronim. Aceștia din urmă eraumari prigonitori ai creștinilor, așa că familia ținea ascuns că ei sunt, de fapt, adepții creștinismului.

Tatăl acestuia murit când el avea doar trei ani și nici mama sa nu a mai trăit mult după aceea și s-a stins din viața când copilul ajunsese la vârsta de 12 ani.

I-a fost dată la vârsta de 10 ani o logodnă cu fiica unui senator. După moartea părinților, Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul a împărțit averea săracilor și în noaptea nunții a convins-o pe mireasa sa să își păstreze curăția trupului, iar aceasta a acceptat decizia. Socrul lui Teofan s-a plâns la împărat și după o întrevedere, împăratul l-a certat și l-a trimis la marginea împărăției, împreună cu soția sa. Acolo, cei doi au descoperit pustiul și credința lor s-a întărit chiar și mai tare de atât Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul  a ridicat o  mănăstire alături de Grigore, părintele său duhovnicesc și a participat la Sinodul Ecumenic al șaptelea, din anul 787.

Calendar ortodox 12 martie 2021. Ce rugăciune se spune

Troparul Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul din Singriana

Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Teofan. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Calendar ortodox 12 martie 2021. Rugăciunea zilei

Condacul Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul din Singriana

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Din înălţime primind Dumnezeiasca descoperire, ai ieşit în grabă din mijlocul zgomotelor şi ducând viaţă călugărească, cuvioase, ai primit lucrarea minunilor şi harul profeţiei, lipsindu-te de soţie şi de bogăţie.

Calendar ortodox 12 martie 2021. Ce alți sfinți sunt sărbătoriți

La 12 martie,  în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi:

Sfântul Cuvios Grigorie Dialogul, episcopul Romei;

Dreptul Finees;

Nouă sfinţi mucenici şi a Sfântul Simeon Noul Teolog.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini