Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 noiembrie 2020. Ce sfânt e sărbătorit azi

Calendar ortodox 12 noiembrie 2020. Ce sfânt e sărbătorit azi

Sfantul zilei

Calendar ortodox 12 noiembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Martir Atanasie Todoran. Acesta a fost un exemplu de credință pentru toată lumea, în vremea vieții sale, dar și după ce a ajuns în dreapta lui Hristos, după moartea acestuia.

Viața Sfântului Martir Atanasie Todoran, sărbătorit pe 12 noiembrie

Sfântul Martir Atanasie Todoran a fost născut într-o familie de țărani, undeva în zona Bistriței. El slujea pentru Imperiul Habsburgic, dar apoi a dezertat și a ajuns în Maramureș.

Acesta a făcut parte din delegația de români care trebuiau să stabilească, la Viena, că dacă formează o trupă de grăniceri, acesta nu trebuie să aibă o altă religie decât cea strămoșească.

Totuși, habsburgii nu s-au ținut de cuvânt și îi obligau pe toți aceia să treacă la catolicism. Sfântul Martir Atanasie Todoran s-a împotrivit acestui fapt, lucru care avea să îi aducă moartea.

„De doi ani noi suntem grăniceri şi carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!… Şi apoi aşa nu vom purta armele, ca sfânta credinţă să ne-o batjocorească! Jos armele!”, le-a cuvântat el soldaților. Pentru aceasta, toți au fost fie bătuți cu bestialitate, fie lăsați cu sechele.

Sfântul Martir Atanasie Todoran a fost ucis, prin spânzurare, alături de alți 19, printre care Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra si Vasile Oichi din Telciu.

Canon de rugăciune către Sfântul Martir Atanasie Todoran

Iată ce rugăciune trebuie să rostești în această zi, pe 12 noiembrie 2020, dacă vreți să îți meargă bine și să ai parte de protecție din partea Sfântului.

Troparul Sfântului Martir Atanasie Todoran

Glasul 1

Luptător pentru credinţă şi neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos şi apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în Ţara Năsăudului, primind cu bărbăţie moarte de martir. Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câştigat cununa cea neveştejită a sfinţeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască sufletele noastre.

Condacul  Sfântului Martir Atanasie Todoran

Pe iubitorul de nevoinţe, pe mărturisitorul Ortodoxiei, pe Sfântul Atanasie, bărbatul preaînţelept şi împlinitorul bunelor rânduieli ale Bisericii lui Hristos, să-l cinstim şi să-l lăudăm după cuviinţă că, vrednic fiind de mărirea lui Dumnezeu, prin moartea sa pe roată i-a biruit pe prigonitori. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Atanasie, martirul cel neînfricat şi apărătorul dreptei credinţe!

Doină de jale pentru Sfântul Atanasie Todoran

«Nu vă daţi feciori cătane / Că-ţi purta păduci cu coarne / Asta v-o spune de un an / Moşul vostru Todoran / În pământ de m-or băga / Nu mă las de legea mea

Asta-i legea lui Hristos / Sloboziţi puştile jos…»

Ce sfinți mai sunt pomeniți, tot în această zi

Sfântul Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei

Sfântul Cuvios Nil Pustnicul;

Sfântul Cuvios Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franţei;

Sfântul Prooroc Ahia;

Sfântul Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;

Sfinţii Mucenici Antonie şi cei împreună cu dânsul Zevina, Ghermanos, Nichifor şi Marato, fecioara;

Sfântul Mucenic Arsachie;

Sfântului Leon, patriarhul Constantinopolului;

Sfântului Mucenic Sava Nigdeli;

Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: