Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 martie 2021. Zi de post

Calendar ortodox 13 martie 2021. Zi de post

Calendar ortodox 13 martie 2021

Calendar ortodox 13 martie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că este sărbătorită Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului.

Calendar ortodox 13 martie 2021. Mare sărbătoare creștină

Sfântul Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului a fost dat jos de pe scaunul său de împăratul Leon Armeanul, care devenise un adept al ereziei iconoclaste. În ciuda faptului că sinodul al optulea ecumenic a stabilit cinstirea icoanelor, în anul 787, împăratul nu a ținut cont de aceste lucruri și apoi l-a exilat pe sfântul Nichifor în insula Proconis, unde a stat timp de 13 ani.

Împărăteasa Teodora a luat tronul după ce soțul ei a murit și l-a pus ca Patriah pe Metodie,acesta aducând împărăția la dreapta credință.

Atunci, patriarhul a cerut să aducă moaștele Sfântului Patriarh Nichifor acasă. Aceștia au mers într-o suită de preoți și călugări și au ajuns la biserica Sfântul Mucenic Teodor și-au găsit trupul întreg, fără urmă de putrezire și cu miroas de mireasmă plăcută, deși fuseseră deja 19 ani de când a fost pus în mormânt.

Sfintele moaște au fost pus în racla cea nouă și duse în cetatea împărătească. Trupul sfântului iechifor a fost așezate în biserica Sfânta Sofia, chiar cea de unde a fost alungat.

Calendar ortodox 13 martie 2021. Ce rugăciune se spune

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 4

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nichifor, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Ceata patriarhilor, cu laude şi cu cântări, cinsteşte sfinţită pomenirea ta, Sfinte Părinte Nichifor. Că la pristăvirea ta a primit sufletul tău, mărite. Pentru aceasta, Cinstita Biserică, mărindu-te pe tine, laudă pe Hristos Împăratul, pe Cel Ce Singur este Iubitor de oameni.

Calendar ortodox 13 martie 2021. Ce alți sfinți sunt sărbătoriți

Tot pe data de 13 martie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfinţii Mucenici African, Publiu şi Terentiu;

Sfântul Aviv din Ermupolis;

Sfânta Muceniţă Cristina din Persia;

Sfântul Sfinţit Mucenic Publiu, episcopul Atenei.

Sfânta Ipomoni

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: