Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 octombrie 2020. Este prăznuită Sfânta Parascheva

Calendar ortodox 14 octombrie 2020. Este prăznuită Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Calendar ortodox 14 octombrie 2020. Este mare sărbătoare pentru creștini, pentru că are loc cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Viața Sfintei Cuvioase Parascheva, care este sărbătorită pe 14 octombrie 2020

Sfânta Parascheva a fost crescută de părinți creștini, așa că a fost învațată de mică cu faptele cele bune și cu rugăciunea. Așa că nu este de mirare că ea a vrut să îi dedice întreaga viață lui Hristos și să devină mireasa lui. Același gest l-a făcut, de altfel, și fratele acesteia.

Ea a plecat după moartea părinților săi în Ierusalim, unde a stat numai în rugăciune. Sfânta Parascheva a împărțit toată averea pe care aceștia o aveau celor săraci, iar apoi a intrat la o mănăstire. Un înger i-a dat de veste atunci când a trebuit să treacă la cele veșnice și atunci s-a întors în localitatea natală. Moaștele se află și astăzi la Catedrala mitropolitană.

Canon de rugăciune către Sfânta Parascheva

Troparul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Parascheva

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Cu multă postire trupul subțiindu-ți, ți-ai ridicat mintea către Dumnezeu și viață netrupească în trup ai viețuit, pururea po­me­nită Parascheva, lepădând materialnica tul­bu­ra­re, pentru aceasta acum te veselești cu ce­tele îngerești.

Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți pe 14 octombrie

Tot pe data de 14 octombrie, mai sunt sărbătoriți o mulțime de sfinți. Este vorba despre Sfinţii Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie şi Chelsie;

Sfântul Mucenic Silvan;

Sfântul Mucenic Petru Avselamul;

Sfântul Eftimie şi cei patruzeci de sfinţi mucenici din Egipt şi Palestina.

Loading...