Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 decembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 15 decembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 15 decembrie 2021

Calendar ortodox 15 decembrie 2021. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Elefterie. Acesta s-a născut într-o familie de nobili creștini, iar de mic a rămas orfan de tată. Tot în acestă zi sunt sărbătoriți Sfânta Antia, mama Sfântului Elefterie și Sfântul Coremon.

Calendar ortodox 15 decembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 15 decembrie 2021. Potrivit Creștin ortodox, pe 15 decembrie este sărbătorit Sfântul Elefterie. Tatăl său a murit, încredințând creșterea și educația unicului fiu lui Anichit, episcopul Romei. Acesta văzând marile daruri ale lui Dumnezeu, episcopul l-a hirotonit diacol la vârsta de 15 ani, preot la vârsta de 18 ani și episcop al Iliricului la vârsta de 20 de ani. Sfântul Elefterie a atras atenția mai mulți creștini, învățându-i pe aceștia să-l cinstească pe Hristos.

Împăratul Adrian a ordonat comandantului Felix să-l aresteze pe Elefterie și să îl aducă la Roma. Sosind comandantul la Valona, orașul unde își avea scaunul Sfântul Elefterie, l-a văzut slujind. Deodata, inima lui Felix s-a schimbat și a trecut la creștinism. Felix a primit botezul de la acest, după care au plecat împreună la Roma. Mergând înaintea împăratului, Sfântului Elefterie a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor. Împăratul Adrian l-a supus pe Elefterie multor torturii: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea in smoala clocotita, si arderea in cuptor de foc.

Sfântul Elefterie s-a lovit din toate astea chinuri cu puterea lui Iisus Hristos. Văzând minunile, eparhul de la Roma s-a ridicat și a mărturisit că și el este creștin. Caribus a fost și el torturat și apoi decapitat împreună cu Felix. Călăii imperiali au tăiat și cinstitul cap al Sfântului Elefterie. Mama sa, Antia, a fost ucisă cu sabia pe când îmbrățișa și îl săruta pe fiul ei mort. Trupurile lor au fost mutate la Valona, unde se preaslăvește Dumnezeu prin minunile care se săvărșesc la moaștele Sfântului Elefterie.

Rugăciunea la Sfântul Elefterie

Ca pe o podoabă a preoților și îndemnător al purtătorilor de chinuri, toți pe tine te cinstim și te rugăm:

Sfinte Mucenice Elefterie, pe cei ce prăznuiesc cu dragoste pomenirea ta, din multe feluri de nevoi îi eliberează, rugându-te lui Dumnezeu neîncetat pentru noi toți care-ți cântăm:
Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi.

Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare.Acum și pururea și-n vecii vecilor,
Amin!

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la moarte, Sfinţite Mucenice Elefterie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Condacul 1

Ca pe o podoabă a preoţilor şi îndemnător al purtătorilor de chinuri, toţi pe tine te cinstim şi te rugăm, Sfinte Mucenice Elefterie, pe cei ce prăznuiesc cu dragoste pomenirea ta, din multe feluri de nevoi îi eliberează, rugându-te lui Dumnezeu neîncetat pentru noi toţi care-ţi cântăm: Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: