Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 iulie 2021. Ce sfântă este prăznuită

Calendar ortodox 15 iulie 2021. Ce sfântă este prăznuită

Calendar ortodox 15 iulie 2021

Calendar ortodox 15 iulie 2021. În această zi este sărbătorită Sfânta Iulita, care a trăit în vremea împăratului Diclețian. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului, Sfântul Vladimir, luminatorul Rusiei și Sfântul Mucenic Lolian.

Calendar ortodox 15 iulie 2021. Ce sfântă este prăznuită

Calendar ortodox 15 iulie 2021. Joi, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe mucenița Iulita care a trăit pe vremea Împăratului Dicolețian, trăgându-se cu neamul din Iconia. Aceasta a rămas văduvă la puțin timp după nașterea fiului ei, Chiric.

În perioada în care Împăratul Dioclețioan a declanșat persecuțiile împotriva creștinilor, Sfânta Iulia și-a luat fiul și a plecat din Iconia în Seleucia. Când a ajuns aici a fost arestată și judecată, fiinf acuzată că este creștină și se roagă la Dumnezeu. Pentru a o face să se lepede de Dumnezeu, judecătorul l-a luat pe fiul ei pe genunchi și i-a spus câteva cuvinte. „Eu sunt crestin si vreau cu mama mea!”.  Imediat, judecătorul l-a lovit pe Chiric și acesta s-a rostogolit pe treptele de piatră și a murit. După ce a îndurat chinuri cumplite, Iulitei i s-a tăiat capul.

Aceasta striga altceva decât aceasta: „Sunt crestina si nu voi jertfi idolilor vostri”. După ce a fost bătută și și-a văzut fiul mort, a zis: „Multumesc Tie, Doamne, ca ai invrednicit pe fiul meu sa primeasca cununa cea nevestejita intru slava Ta!”. După ce au fost uciși, trupurile lor au fost lăsate în voia sorții, iar două slujnice au îngropat resturile. Una dintre ele a arătat credincioșilor creștini locul unde au fost îngropați Iulita și Chiric, povestind și pătimirea lor.  Moaștele sfinților mucenici Chiric și Iulita au fost considerați făcători de minuni. O parte din sfintele lor moaște se afla la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.

Troparul Sfinţilor Mucenici Chiric şi Iudita

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Propovăduind pe Cuvântul, Cel Ce cu adevărat S-a născut din Tatăl şi S-a întrupat din Fecioara, v-aţi făcut mărturisitori patimilor Lui, prin patimi şi prin moarte.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Dumnezeiasca muceniţă, ca o lună luminoasă fiind, împreună cu soarele, Sfântul Mucenic Chiric, cel născut dintr-însa, luminează toată lumea cu razele minunilor.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

În locul celor curgătoare ai schimbat cele ce nicidecum nu se mişcă, muceniţă şi purtând pe fiul tău în braţe, împreună cu el ai întunecat rătăcirea celor fără de lege şi a diavolului.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind de neam mărit, prin mucenicie şi prin chinuri de multe feluri te-ai făcut fiică a Împăratului Celui Nemuritor, Sfântă Muceniţă Iulita.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Încetat-a moartea prin tine şi boldul iadului s-a prăpădit, Maică Preacurată; că tu ai născut pe Stăpânul Cel Nemuritor, Care a fost omorât.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: