Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 octombrie 2020. Mare sărbătoare creștină

Calendar ortodox 15 octombrie 2020. Mare sărbătoare creștină

Sfântul Mucenic Luchian

Calendar ortodox 15 octombrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți românii, pentru că în această zi este sărbătorit Sfântul Mucenic Luchian.

Viața Sfântului Mucenic Luchian, preotul, sărbătorit pe 15 octombrie 2020

Sfântul Mucenic Luchian a fost profesor de filosofie și retorică, dar a fost în aceeași măsură și un bun studiator al Sfintei Scripturi, fiind un creștin desăvârșit. Datorită înțelepciunii sale, dar și vieții curate, el a fost hirotonit preot în Antiohia.

El a fost prins în vremea lui Dioclețian și a fost pedepsit pentru credința sa. În timp ce îl duceau la judecată, 40 dintre soldații ce erau cu el au fost convertiți la creștinism. Toți aceștia au primit moartea mucenicească.

La rândul lui, Sfântul Mucenic Luchian a fost torturat până și-a dat viața în mâinile lui Hristos.

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Luchian

Troparul Sfântului Mucenic Luchian, preotul

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Luchian, preotul

Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ţinut, căci ca pe Maica Vieţii a mutat-o la viaţă Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Pe cel ce a strălucit mai întâi în pustnicie şi apoi s-a lumi­nat prin chinuri, toţi să-l cin­stim pe Sfântul Mucenic Luchian cu cântări în­tru mărire, ca pe un luminător prealuminos, care nu încetează a se ruga pentru noi toţi.

Ce sfinți mai sunt prăznuiți pe 15 octombrie

Tot pe data de 15 octombrie, mai sunt pomeniți și:

Sfinţii Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie şi Chelsie;

Sfântul Mucenic Silvan;

Sfântul Mucenic Petru Avselamul;

Sfântul Eftimie şi cei patruzeci de sfinţi mucenici din Egipt şi Palestina.

Loading...