Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 19 februarie 2020. Sfânții Apostoli Arhip, Filimon și Apfia

Calendar ortodox 19 februarie 2020. Sfânții Apostoli Arhip, Filimon și Apfia

Calendar ortodox 19 februarie 2020. Sfânții Apostoli Arhip, Filimon și Apfia

Calendar ortodox 19 februarie 2020. Sfânții Apostoli Arhip, Filimon și Apfia. În fiecare, pe 19 februarie sunt pomeniți de toți credincioșii, Sfântul Apostoli Arhip, Filimon și Aphia, creștini binecredincioși din Colose.

Calendar ortodox 19 februarie 2020. Sfânții Apostoli Arhip, Filimon și Apfia

Potrivit Creștin Ortodox, Sfântul Arhip a fost unul dintre bărbaţii apostolici care îl ajutau pe Sfântul Apostol Pavel la lucrul Evangheliei. A fost episcop, după Sfântul Epafras, în cetatea Colose din Frigia, pe vremea când Apostolul Neamurilor era închis la Roma.

Acesta este numit de Sfântul Pavel tovarăș de lucru, în Epistola sa către Filimon. De asemenea, Sfântul Filimon, bărbat apostolic, era din Colose, iar Apfia era soția Sfântului Filimon. În casa celor doi se adunau creștinii la Sfânta Liturghie.

Sfântul Pavel l-a hirotonit episcop pe Filimon, iar acesta mergea prin cetățile Frigiei și prin alte locuri pentru a transmite cuvântul lui Dumnezeu.

Sfântul Filimon, numărat în ceata sfinţilor 70 de apostoli

Sfântul Filimon a fost episcop, în apostolie; pentru că în perioada Sfinţilor Apostoli, unii erau episcopi cu scaun, iar alţii fără scaun şi aceştia mergeau prin diferite cetăţi şi ţări, şi unii ca aceştia se numeau episcopi apostoleşti.

Sfântul Filimon, numărat în ceata sfinţilor 70 de apostoli, umbla prin cetăţile Frigiei şi prin altele, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. Apoi a fost episcop în Gaza.

Cu toţii au avut un sfârşit martiric, în timpul împăratului Nero (54-68). Sfântul Filimon şi Sfânta Apfia au fost ucişi cu pietre, iar Sfântul Arhip a fost torturat şi apoi a fost înjunghiat.

Rugăciunea către Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip şi Apfia

Stih: Sfinte Apostole Filimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Propovăduind Patimile lui Hristos şi Învierea, ai ridicat ca din mormântul necredinţei şi al omorârii pe oameni, Sfinte Filimon, vrednicule de laudă.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Pe Sfântul Onisim cel minunat şi pe Sfinţii Filimon, pe Apfia şi pe Arhip, pe stelele care luminează marginile pământului, să-i lăudăm cu cântări sfinţite.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Curăţind puterea cea de vedere a gândului, aţi dobândit Dumnezeieştile vederi şi inimile cele rătăcite le-aţi întors spre cunoştinţă, preasfinţiţilor.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Arătându-te Curată şi cu totul Nestricată, ai primit în pântece pe Dumnezeu Cuvântul, pe Cel Ce a curăţit firea noastră, care era întinată cu căderile în păcate, Fecioară.

Loading...