Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 2 august 2020. Ce mare sărbătoare pomenesc creștinii

Calendar ortodox 2 august 2020. Ce mare sărbătoare pomenesc creștinii

Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Calendar ortodox 2 august 2020. Toți credincioșii sărbătoresc la această dată Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Tot pe 2 august au loc și următoarele sărbători religioase: Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici Maxim, Dada şi Chintilian; Sfințirea Bisericii Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan; Sfântul Mucenic Foca; Binecredinciosul împărat Justinian.

Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost primul credincios care a l-a lăudat pe Domnul și care a susținut că Mântuitorul a fost trimis de Dumnezeu pe pâmânt, chiar dacă făcea partea din ființa lui. Pentru acest lucru, el a fost ucis cu pietre de necredincioșii ce s-au înfuriat teribil la auzul acestor vorbe.

După ce a fost ucis, trupul Sfântului Ștefan a fost lăsat pradă fiarelor, dar acestea nu s-au atins de el, iar acesta era întreg.

Un prieten al Apostolilor a auzit de trecerea acestuia la cele sfinte și a ordonat ca trupul să fie luat și îngropat la Cafargamala.

Moartea Sfântului Arhidiacon Ștefan a fost atât de tragică, încât la mormântul lui a mai murit un evreu e vază, pe nume Nicodim. Acesta i s-a arătat în vis lui Luchian, un preot, ce a avut viziunea unde era mormântul Sfântului. De atunci, el a fost cinstit așa cum se cuvine.

Tropar aducerii moaştelor Sfântului întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan

Glasul al 4-lea

Cu împărătească cunună a fost încununat creştetul tău, din chinurile cele pe care le-ai răbdat pentru Hristos Dumnezeu, întâi pătimitorule între mucenici. Că tu, mustrând nebunia iudeilor, ai văzut pe Mântuitorul tău de-a dreapta Tatălui. Pe Acela roagă-L pentru sufletele noastre.

Condac aducerii moaştelor Sfântului întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan

Glasul al 6-lea

Întâi tu ai fost semănat pe pământ de Cerescul Lucrător de pământ, prealăudate. Cel dintâi tu pe pământ ţi-ai vărsat pentru Hristos sângele, fericite. Cel dintâi tu cu cunună de biruinţă de Dânsul ai fost încununat în ceruri, începătorule al pătimitorilor, purtătorule de cunună, cel ce mai înainte decât mucenicii ai pătimit.

Etichete: