În a doua zi a anului, Calendarul Ortodox marchează o sărbătoare deosebit de importantă, dedicată Sfântului Serafim de Sarov. În fiecare an, la 2 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe acest sfânt, aducând astfel omagiu vieții și spiritualității sale.
Cinstea adusă Sfântului Serafim de Sarov la 2 ianuarie în Calendarul Ortodox marchează nu doar memoria acestui sfânt, ci și o ocazie pentru credincioși de a reflecta asupra învățăturilor și exemplului său de viață. Trăind o viață monahală de profunzime și dedicare, Sfântul Serafim rămâne o sursă de inspirație pentru cei care caută înțelegerea adâncă a spiritualității și înălțarea spirituală.
Cine a fost Sfântul Serafim de Sarov
Sfântul Serafim de Sarov a venit pe lume la 19 iulie 1759, în orașul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor. Orfan de tată la vârsta de doar 3 ani, acesta și-a dedicat viața monahală, alegând să intre la Lavra Pecerska de la Kiev la vârsta de 17 ani. Ghidat de Părintele Dositei din pustia Kitaev, tânărul a ales să își petreacă restul vieții în Mănăstirea Sarovului, potrivit informațiilor oferite de crestinortodox.ro. La data de 20 noiembrie 1778, Prohor a intrat în Mănăstirea Sarovului.
Aici, el a primit numele de Serafim, iar în doar un an a fost hirotonit ierodiacon. La vârsta de 35 de ani, în 1793, a fost hirotonit ieromonah. Ulterior, la împlinirea a 16 ani de mănăstire, Sfântul Serafim s-a retras într-o chilie, situată pe malul râului Sarovka, în căutarea izolării și contemplației spirituale. Revenind în mănăstire în anul 1810, acesta a trăit o perioadă de aproape trei ani cu o suferință gravă de hidropizie, o afecțiune care determină umflarea întregului corp din cauza retenției de apă.
La data de 2 ianuarie 1833, Sfântul Serafim de Sarov a încetat din viață în timpul rugăciunii. A fost descoperit în genunchi, cu mâinile încrucișate pe piept, în fața icoanei Maicii Domnului. Acest moment a devenit un simbol al spiritualității sale adânci și a devotamentului său față de credință.
Rugăciunea care trebuie rostită pe 2 ianuarie 2024
O, preasfinte Cuvioase și de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim, caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriți și neputincioși, împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și mângâiere. Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate și ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului, să ținem cu tărie credința ortodoxă, cu sârguință să-I aducem lui Dumnezeu pocăință pentru păcatele noastre în evlavie creștinească, cu harul bine să sporim și să fim vrednici de ajutorul și mijlocirea ta pentru noi înaintea lui Dumnezeu.
O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credință și cu dragoste ne rugăm ție și nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta. Acum și în ceasul sfârșitului nostru ajută-ne și apără-ne cu rugăciunile tale de săgețile cele pline de răutate ale diavolului, ca să nu ne stăpânească puterea lui ci, cu ajutorul tău, să ne învrednicim a moșteni fericirea lăcașurilor Raiului. Căci în tine ne punem astăzi nădejdea, Părinte milostive, fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire și adună-ne la lumina cea neinserată a vieții veșnice prin mijlocirea ta cea bineplăcută, la Tronul Sfintei Treimi, ca să slăvim și să cântăm împreună cu toți Sfinții Numele cel vrednic de închinare, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.