În plină perioadă electorală, cu tensiuni crescute în rândul opiniei publice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au emis miercuri, 8 mai 2025, declarații oficiale ferme, în care demontează speculațiile legate de o presupusă amânare sau anulare a turului doi al alegerilor prezidențiale.
Zvonurile apărute în ultimele zile, în special în mediul online, au creat panică și incertitudine, fiind propagate inclusiv de figuri din spațiul public, printre care și jurnalista Anca Alexandrescu, potrivit autorităților. Reacția instituțiilor statului nu a întârziat, acestea cerând responsabilitate, echilibru și evitarea propagării dezinformării.
Alegeri prezidențiale 2025
Autoritatea Electorală Permanentă a emis un comunicat categoric, în care dezminte complet orice informație referitoare la amânarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru 18 mai 2025.
„Având în vedere informaţiile false lansate în spaţiul public cu privire la amânarea turului al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) atrage atenţia că acestea reprezintă o dezinformare menită să genereze confuzie în rândul cetăţenilor şi să submineze încrederea alegătorilor în instituţiile statului”, a precizat AEP într-un comunicat de presă.
Reprezentanții AEP au subliniat că procesul electoral decurge conform calendarului legal, că nu există nicio premisă administrativă sau juridică pentru o amânare și că toate structurile implicate sunt pregătite să organizeze turul doi în condiții de normalitate și siguranță.
Ministerul Afacerilor Interne a intervenit în discuție după ce, pe rețelele sociale, dar și în emisiuni televizate, s-au răspândit scenarii alarmiste despre un posibil boicot sau o blocare a celui de-al doilea tur de scrutin.
La nivelul platformelor de socializare au fost identificate elemente de conținut cu scenarii panicarde referitoare la blocarea turului doi al alegerilor care au generat un val de reacții de incitare la violență şi de neîncredere în autorități.
Aceste mesaje sunt preponderent lansate pe rețele sociale şi ulterior distribuite în comunități legitime de social media, pentru a amplifica starea de nesiguranță.
Reiterăm apelul către cetățeni, jurnaliști, precum şi către toți ceilalți actori implicați în procesul electoral să nu sprijine astfel de narative. Până în prezent, la nivelul Poliției Română nu au fost înregistrate astfel de sesizări privind acte de violență.
Recomandăm vectorilor de opinie și persoanelor publice să aibă o atitudine ponderată și, în cazul în care sunt supuse unor amenințări, să urmeze pașii legali pentru a putea fi dispuse măsurile necesare.
Cu privire la mesajul prin care se imaginează un posibil scenariu pentru „blocarea turului doi din data de 18 mai 2025”, subliniem faptul că informațiile nu sunt conforme cu realitatea.
NU există nici un fel de blocaj în organizarea turului doi al alegerilor pentru Președintele României”, a precizat MAI.
MAI avertizează că astfel de mesaje, propagate în mod repetat, sunt extrem de periculoase, întrucât pot conduce la tensiuni sociale, radicalizare și distrugerea încrederii în democrația electorală. Mai mult, instituția a precizat că, până la acest moment, nu au fost semnalate incidente violente și nici sesizări privind încălcări grave ale ordinii publice.