Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 20 Aprilie 2023. Ce este complet interzis în Joia Luminată

Calendar ortodox 20 Aprilie 2023. Ce este complet interzis în Joia Luminată

Calendar ortodox 20 Aprilie 2023. Sărbătoare mare joi, 20 Aprilie, pentru toți credincioșii creștini-ortodocși. Este sărbătorit un sfânt important, chiar în Joia Luminată, cunoscută si sub numele de Joia Verde. Vezi ce tradiții trebuie respectate și care sunt Interdicțiile acestei sărbători mari.

Calendar ortodox 20 Aprilie, sfântul zilei

În fiecare an, pe data de 20 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, numit și Teotim I „scitul” sau „filosoful”.

Vezi și: Dezvăluiri de la Lidia Fecioru: Ce să faci de Paște și în Săptămâna Luminată ca să ai noroc tot anul

Sfântul Teotim I a fost un episcop al Scythiei Taurice din secolul al IV-lea și a dus o viață plină de evlavie și bunătate. A fost un exemplu pentru mulți și un ajutor pentru toate persoanele din jur. A cunoscut atât filosofia monahală, cât și cea grecească si era considerat un geniu.

Totodată, pentru sfinţenia şi înţelepciunea sa a fost ales episcop al Tomisului. Chiar si barbarii îl iubeau si îl numeau “zeul romanilor”. Și-a trăit toată viața în apropierea lui Dumnezeu și pentru asta a fost răsplătit cu un loc în Împărăția Sa.

Tradiții de Joia Luminată

Joia Luminată este prima după Înviere, o zi marcată de o mulțime de tradiții și obiceiuri. De precizat că încă ne salutăm cu “Hristos a Înviat!”, salut care se va schimba abia la Înălțare și va fi înlocuit cu “Hristos a înălțat!”.

Se spune că cine muncește azi va aduc asupra casei sale ghinionul și seceta. Se spune că nimic din ce este muncit astăzi nu as va prinde și cei care muncesc vor rămâne fără bucate pe masă.

De asemenea, în Joia Verde nu se spală și nu se albesc rufe și nici munca la câmp nu este permisă.

Tot astăzi sunt cărate 44 de găleți cu apă de către o singură persoană, pentru un singur decedat. Se aprind și câte două lumânări la fiecare cele patru capete ale mormântului.

De asemenea, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac mătănii, ci doar închinăciuni. De asemenea, înniciuna dintre zilele acestei săptămâni nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Abia după Duminica Tomii se reiau pomenile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: