Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Ce rugăciune se spune

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Ce rugăciune se spune

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii în ziua aceasta pentru că are loc pomenirea Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare.

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Mare sărbătoare creștină

În fiecare an, ziua de 20 ianuarie este dedicată sărbătoririi lui Eftimie cel Mare. Părinții săi i l-au promis lui Dumnezeu chiar dinainte ca acesta să se nască, pentru că mama lui era stearpă și oricât s-ar fi rugat lui Dumnezeu, aceasta nu rămânea deloc însărcinată. Părinții lui, Dionisia și Pavel l-au întâmpinat pe lume când erau deja bătrâni și i-au pus numele Veselie, căci pruncul le adusese mare bucurie în viața lor.

Astfel, când copilul s-a făcut mai mare, părinții săi l-au dat lui Dumnezeu, așa cum au promis. El era dornic de învățătură și pasiunea lui l-a făcut să fie unul dintre cei mai învățați. La vârsta de 29 de ani el a plecat la o mănăstire în apropiere de Ierusalim, iar pragul său îl treceau mulți pentru că se auzise de Eftimie cel Mare, care avea un sfat bun pentru toată lumea și alunga duhurile necurate și gândurile cele rele. A murit la vârsta de 97 de ani.

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Ce rugăciune se spune

Troparul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Glasul al 4-lea

Veseleşte-te pustiu care nu rodeai, bucură-te ceea ce nu aveai durere; că bărbatul doririlor Duhului ţi-a înmulţit ţie fii, sădindu-i cu dreapta cinstire de Dumnezeu şi hrănindu-i cu înfrânarea, spre împlinirea faptelor bune. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumne­zeule, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Întru cinstita naşterea ta, făptura a aflat veselie; şi întru Dumnezeiasca pomenirea ta, cuvioase, bucurie a primit de pe urma multelor tale minuni; din care dai destul şi sufletelor noastre şi ne curăţeşte de spurcăciunea păcatelor, ca să cântăm: Aliluia.

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de  20 ianuarie 2021, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și următorii sfinți:

Sfinţii Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu şi Vasilid;

Sfinţii Mucenici In, Pin şi Tim;

Fericitul Petru Vamesul;

Sfânta Muceniţă Ana;

Sfânţii Mucenici Tira şi Agni;

Evlaviosul împărat Leon cel Mare din Tracia;

Sfântul Mucenic Zaharia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: